Klant aan het woord: toen een puber met een bijbaan, nu een duurzame inspirator

 
Het was ’maar’ een bijbaantje, toen Freek Wesstein op zijn 13e bij kwekerij Van der Burg in Naaldwijk aan de slag ging. Nu is hij 24 en binnenkort zet hij zijn handtekening om mede-eigenaar te worden. Hij stak de handen uit de mouwen om het Naaldwijkse bedrijf om te bouwen tot Aloë Vera-specialist. Wesstein haalt zijn werkplezier vooral uit duurzaam werken en leven, inspireren en ‘goed doen’.

Waar komt jouw passie voor je bedrijf vandaan?

,,Tsja… Ik heb niet per se een passie voor planten, ik ben er niet mee getrouwd. Wat ik leuk vind aan mijn werk is dat we hier 50 studenten met plezier kunnen laten werken. Ik houd ervan om te zien hoe zij zich ontwikkelen en groeien, zowel hier in de kas als in de rest van hun leven. De studenten zijn tussen de 13 en 21 jaar oud. Zij zitten vaak in de modus van niet-gemotiveerd zijn, zoals wel vaker als je nog op school zit. Het is mooi om te zien dat we ze hier uit die modus kunnen krijgen, dat ze het echt leuk gaan vinden om ergens de schouders onder te zetten.
 
Ik was 13 jaar toen ik bij Van der Burg kwam werken, een bijbaantje. Op mijn 15e begon ik medewerkers aan te sturen. Ik vond het leuk om mee te werken aan een betere organisatie van de kwekerij. Toen ik 19 jaar was, ben ik fulltime in dienst gekomen. Na twee maanden HBO, maar daar werd ik niet gelukkig van. Ik praat vaak met ze over wat ze willen. Of ze een vervolgopleiding moeten doen, of dat het misschien beter is om een baan te zoeken en zo te leren wat je nodig hebt. Ik wil de studenten leren kennen, ze helpen het beste uit zichzelf te halen.
 

Zo proberen we ze ook ideeën mee te geven, bijvoorbeeld zo duurzaam mogelijk te werken en te leven. Wat eet je? Hoe ga je om met plastic? Sommige studenten die hier werken denken serieus dat het gezond is om een pakje Wicky te drinken. Ik leg dan uit dat het pakje vol zit met suiker en dat er vrijwel geen fruit in zit. Doordat zij dit thuis vertellen, kan ik hun ouders inspireren om die pakjes niet meer te kopen."

Wat is er zo bijzonder aan jouw bedrijf?

,,We zijn een platte organisatie. Je zou kunnen zeggen dat ik een soort directeur ben, maar we doen niet aan die titels. Iedereen hier neemt taken van elkaar over als dat nodig is. We willen graag veel vrijheid, zonder vaste werktijden. Als het een dag goed waait, ga ik lekker kitesurfen en kom ik pas later naar de zaak.
 
Oorspronkelijk is Van der Burg een familiebedrijf, maar ik ben geen familie. Een paar jaar geleden kweekten wij van alles, hadden geen goede verkooporganisatie en door de crisis leden wij verlies, dat had z’n weerslag op de sfeer in de kwekerij. We hebben heel bewust gekozen om nu alleen nog Aloë Vera’s te kweken. We zijn nu beter georganiseerd en kunnen daardoor de kwekerij weer financieel gezond maken. We staan erom bekend goede planten te leveren en dat doen we het hele jaar door. Ik kijk twee jaar vooruit, maak analyses van wat er verkocht is en op basis daarvan maak ik een planning en koop ik stekken in. De tijd tussen de binnenkomst van de stekken en de verkoop duurt ongeveer 1,5 jaar.’’
 
Op dit moment werken we er hard aan om Aloë’s in Nederland op de markt te brengen onder de naam Dr. Green. Dit is een consumentenmerk dat je binnenkort online tegenkomt. We willen mensen bekend maken met de bijzondere krachten van de Aloë Vera: je kunt de gezonde sappen gewoon zelf eruit halen en gebruiken.
 

Wat maakt jou goed als ondernemer?

,,Ik wil niet iets op de markt brengen dat slecht is voor mens en milieu. Nou moet ik wel zeggen dat we nu nog heel veel plastic verpakkingen de wereld in brengen, maar daar willen we van af. Ik zou bijvoorbeeld nooit voor Coca Cola willen werken, dan stuur je alleen maar een bak ellende de wereld in. Ik zou ook niet voor een vleesbedrijf gaan werken, maar weer wel voor iemand die vleesvervangers maakt. Inspireren, duurzaam zijn en goed doen, dat wil ik.’’

Hoe doe jij je boekhouding en op welke manier is dat veranderd?

,,Ik doe de boekhouding niet, dat doet Bookd. We sturen bonnen en facturen op en verder hebben we er weinig omkijken naar. Zij zorgen voor een online overzicht waar je 24 uur per dag bij kunt. Wij leveren begrotingen aan en Bookd komt dan met een liquiditeitsplanning, dat brengt rust. We weten daardoor wat we kunnen betalen en of we kunnen investeren. En alles is in begrijpelijke taal! Vroeger hebben we veel last gehad van onbegrijpelijk jargon van de boekhouder. En als je dan een vraag wilde stellen, ging meteen de teller lopen. Voor ons was het heel logisch om over te stappen naar Bookd: eigenaar Rick van der Burg van de kwekerij is ook de oprichter van Bookd.’’

Wat zijn jouw dromen als ondernemer?

,,Dit bedrijf gaat met het kweken van planten de komende jaren niet groeien. Misschien wel met andere producten die met Aloë Vera te maken hebben. Ik zou persoonlijk wel meerdere bedrijven willen hebben die onafhankelijk van elkaar opereren. Iets met software misschien. Als het maar nut heeft, ik vrijheid ervaar en de wereld er niet door verruwt. Geld is niet alles, maar het is wel heel belangrijk, om prettig te kunnen leven. Ook voor de mensen die voor dit bedrijf werken. Ik vind het heel fijn om te werken met mensen die zich prettig voelen bij hun salaris.
 
Voor nu zou ik alle planten hier willen verkopen onder het merk Dr. Green, de CO2 footprint op nul brengen en geen plastic meer gebruiken. Verder blijf ik niet de rest van mijn leven op deze directeursstoel zitten. Niks is voor eeuwig.’’
 
Dit artikel is geschreven door klant van Bookd en fotografe Fleur Halkema


Deel via: