Klant aan het woord: Ondernemers, doe iets aan goede energie!


De wereld kent Ramon Rollfs of Roelofs (51) als Charly Lownoise - van de Happy Hardcore. Toen de vele ups van het leven als DJ leidden tot een flinke down, ging hij aandacht besteden aan zijn lichamelijke en mentale gezondheid. Hij maakt nog altijd muziek met zijn bedrijf Seashore Music, maar geniet ook al jaren van de stilte van mediteren en hij weet inmiddels dat in ieder mens een Boeddha zit.

Wat doe je met je bedrijf?

,,Ik maak muziekproducties en draai als DJ. Mijn bedrijf is vooral bekend van de Happy Hardcore, maar ik doe ook allerlei andere dingen: Ik schrijf en ik geef meditatielessen. Ik doe van alles, maar het zijn allemaal meditatieve en creatieve bezigheden. Alles wat je met aandacht doet, is meditatie. Ik heb te veel ideeën om ze allemaal in het bedrijf kwijt te kunnen.’’

Hoe is de onderneming ontstaan?

 ,,Op mijn dertiende wist ik het: ik wil DJ worden. In een flits van een seconde weet je het, maar hoe doe je dat dan? Samen met vrienden zette ik een drive-in show op en ik ging draaien waar ik maar kon. Op scholen en iedereen die een feestje had, daar vroeg ik aan of ik kon komen draaien.

Ik begon ook een radiozender. Met weinig geld, dus ik kon alleen een hele zwakke zender kopen. Dan liep ik twee straten verderop met mijn ghettoblaster en dan hoorde ik ‘m al niet meer. Ik wilde muziek draaien die je nergens anders hoorde. Underground. Het was meer dan alleen plaatjes draaien: van begin af aan ben ik een verbinder geweest; ik wil mensen met elkaar in contact brengen.’’

Wat was jouw motivatie om je bedrijf te beginnen?

 ,,Op een gegeven moment moest ik militaire dienst in. Daar ging ik nadenken over de toekomst en dan bedoel ik ook heel veel piekeren. Uiteindelijk ben ik twee jaar beroeps geweest bij de Marine, als elektrotechnicus. In die periode was ik helemaal van de muziek af. Toen merkte ik pas hoe erg ik dat miste. Ik nam ontslag, omdat ik toen zeker wist dat ik muziek wilde maken. Vanaf dat moment ging het hard. Met mijn muziekproducties ging ik geld verdienen en mensen gingen mij vragen om facturen te sturen. Eigenlijk ging het automatisch. In 1991 richtte ik Seashore Music als eenmanszaak op. 

Ik leidde al een aantal jaar een leven op topsportlevel, als Charly Lownoise (samen met Mental Theo -red.), toen ik eind 1996 tijdens een optreden in de Asta in Den Haag tegen de vlakte ging. Mijn broer bokste in die tijd en raadde me aan dat ook te gaan doen. Tegenover al dat werk moest iets komen te staan waar geen druk op zat en iets waardoor mijn lichamelijke en geestelijke conditie verbeterde. Even alleen maar lekker rammen en goed zweten. Dat is ook gelijk mijn advies aan alle ondernemers en anderen die onder druk werken: ga iets doen wat goede energie oplevert. Als tegenhanger.

De meditatie kwam iets later, nadat mijn vader was overleden. Voor het eerst werd ik geconfronteerd met het verlies van iemand waarvan je houdt. Ik begreep niet meer wat leven en dood ook alweer waren en ging op zoek. Wat is dood, wat is leven? Uiteindelijk werd het een zoektocht naar mezelf. Aangezet door een boek over zenmeditatie waardoor ik werd gegrepen. In het begin vond ik de meditatie heel moeilijk, alleen maar zitten op zo’n kussentje en je bewust worden van je gevoelens en wat er allemaal in je lijf gebeurt. Om dat te accepteren, in stilte, was heel lastig. De meeste mensen zien het leven in frames. Steeds maar een klein stukje. Maar het is één, het gaat in golven. Mediteren leert je die golven te zien; het opkomen en neergaan, net als de zee.’’

Wat zijn de kernwaarden van jouw bedrijf en waar ben je trots op?

,,Integer, authentiek, dynamisch, muzikaal en meditatief. Meditatie is preventief tegen... alles. Als je rust neemt, kan de intelligentie van je lichaam zijn gang gaan. Meditatie is preventieve medicatie en werkt, omdat je dingen leert loslaten: woede, depressie, onzekerheid, angst. Het bedrijf staat goed in de markt. In februari hadden we twee keer de Ziggo Dome vol met onze Happy Hardcore, daar ben ik wel trots op. Ongelooflijk. Ik ben trots dat het bedrijf nog steeds bestaat en de integriteit heeft weten te bewaren. Mijn bedrijf en ik onderscheiden zich tweeledig: Happy Hardcore was destijds zo iets anders dan wat al bestond. Iemand zei tegen me dat het de enige muziekstroming is die helemaal in Nederland is ontstaan en van hieruit is geëxporteerd naar andere landen. Daar had ik zelf nooit over nagedacht eigenlijk. Verder geef ik meditatie en trainingen. Een voor veel mensen ongewone combi, maar als je langer kijkt, dan zie je het hele plaatje.’’

Wat maakt jou goed als ondernemer?

,,Ik kan goed met mensen omgaan, omdat ik goed met mezelf kan omgaan. Ik kan mensen lezen en ze daardoor helpen. De Boeddha’s lopen op straat. Daar bedoel ik mee dat vrienden je coach, je voorbeeld kunnen zijn. Een Boeddha kan aan de sloot zitten vissen, DJ zijn, bankdirecteur of iets anders. Iedereen kan iets hebben dat jou raakt, dáár gaat het om. Dat komt ook terug in mijn tweede boek, dat ik nu aan het schrijven ben. Het gaat over mensen die in mijn leven zijn gekomen, mijn spirituele reis, muziek, alles komt aan bod.’’

Hoe doe jij je boekhouding en waardoor is dat veranderd?

Vorig voorjaar zat ik op Ibiza om aan mijn boek te werken. Met een journaliste, om samen met haar te schrijven. Zij zat op een gegeven moment haar administratie te doen, bonnetjes in te scannen. Naar Bookd, zo bleek. Ik had toen net een conflict met mijn oude boekhouder, ik kon niet goed meer omgaan met zijn manier van werken. Bookd maakt het niet te moeilijk en er is een goeie klik met de mensen die er werken. Dat inscannen was een openbaring, in plaats van al die ordners waarin ik alles bewaarde. Ook is het fijn dat ze een basisbedrag per maand hebben; het maakt niet uit of je de ene maand honderd keer belt of mailt en de andere maand maar één keer. Bij Bookd houden ze het eenvoudig. Als de administratie loopt, dan loopt het.’’

Wat heb je geleerd sinds je je bedrijf bent begonnen?

Alles komt goed. Ik weet dat ik een goed mens ben, dat ik integer leef en mensen altijd goed behandel. Behandel anderen zoals je zelf behandeld wil worden.

Wat zijn je dromen?

Ik. Ga. Genieten.

Hoe denk je daar te gaan komen?

Ik ben er al!

Dit artikel is geschreven door klant van Bookd en fotografe Fleur Halkema

Deel via: