Klant aan het woord: maskers af bij The Company Golfclub

 
Zakendoen op de golfbaan is op zich niets nieuws, maar Ferry van Dongen (46) doet het met The Company Golfclub nét even anders. Hij neemt zijn leden mee naar golfbanen in verschillende regio's, waardoor je niet elke keer op dezelfde golfbaan speelt en - belangrijker nog - niet steeds dezelfde mensen ontmoet. Van Dongen vertelt over maskers, zijn 'snackmodel' en kwetsbaarheid.

Hoe is jouw bedrijf ontstaan?

,,Al voor de financiële crisis veranderde de golfmarkt beetje bij beetje. De zakelijke golfer verliet de golfbaan. Ik snapte waarom en gaf hen ook groot gelijk. Je moet veel spelen om het traditionele, zakelijke lidmaatschap terug te verdienen. De gemiddelde ondernemer speelt maar een aantal keer per jaar en vaak op uitnodiging van een leverancier of relatie. Waarom een onbeperkt, duur speelrecht kopen als je er amper gebruik van maakt?
 
In mijn nieuwe propositie koos ik voor een ‘snackmodel’: je betaalt per keer dat je deelneemt. Daarnaast is golf veel leuker als je op verschillende golfbanen kunt spelen. Mensen blijven zoeken naar herkenning en daarom is het belangrijk dat zij bekende gezichten zien. Tegelijkertijd willen zij niet steeds hetzelfde clubje ondernemers om zich heen hebben.''
 

Waar komt de passie voor jouw bedrijf vandaan?

,,Ik geloof in de kracht van kwetsbaarheid en zie de golfsport als ideaal middel om mensen bij elkaar te brengen. Je kunt met een prospect, klant of leverancier afspreken op een grijs kantoor, maar je kunt ook 9 holes golfen in een groene omgeving. Daar ben je niet de professional, maar de amateur die fouten mag maken. Dat voelt misschien even spannend en kwetsbaar, maar is super waardevol.
 
Een van mijn leden zei: er gaan maskers af op de golfbaan. Als je voelt dat je zwakke punten mag laten zien, krijg je veel sterkere verbindingen onderling. Je ontspant, je ontmoet en de verbinding zorgt in veel gevallen voor meer business.''
 

Waar ben je trots op?

,,De sfeer, een positieve vibe of sportieve energie, die door leden van de The Company Golf Club wordt meegebracht is erg fijn. De leden zijn oprecht geïnteresseerd in elkaar. Super om dat iedere keer weer te ervaren.''
 


Wat maakt jou goed als ondernemer?

,,Ik ben creatief, kan delen, ben oprecht en help graag mensen. Ik gun mensen hun business. De voldoening zit ‘m uiteindelijk in de verbinding maken tussen mensen, de uitdaging is mijn toegevoegde waarde te bieden aan de leden. Wat doen zij precies? wat houdt hen bezig? waar zitten de winstkansen en hoe zorgen we samen dat er meerwaarde ontstaat? De meerwaarde is uiteindelijk mijn zingeving, het gevoel dat je bijdraagt aan het succes van een ander.''
 

Hoe doe jij je boekhouding en op welke manier is dat veranderd?

,,Het was wel een flinke verandering, toen ik overstapte naar Bookd. Mijn oude boekhouder kon het financiële deel van mijn golfmanagementsysteem niet koppelen aan de boekhouding. Bookd kon die koppeling wel maken, waardoor ik minder werk en veel meer overzicht heb.
 
Ik ontmoette de mannen van Bookd op een beurs in Rotterdam, met hun ludieke presentatie. Je verhuist je financiële administratie niet zomaar, maar we zijn met elkaar gaan praten. We hebben wat testjes uitgevoerd en dat ging eigenlijk allemaal best gemakkelijk. Ondanks dat ze erg leunen op automatisering, zijn ze sterk in het menselijke aspect. Wat persoonlijk moet, dat gaat persoonlijk.
 
Ik schiet facturen die kant op, er is een koppeling met Exact en Visionplanner, waardoor ik bijna realtime kan zien hoe het ervoor staat met mijn bedrijf. Mijn bureau is leeg, geen dikke mappen in de kast. Bookd heeft, hoe zal ik het noemen, jeugdige enthousiasme? Het zijn in elk geval geen traditionele boekhouders. Soms wordt er nog een fout gemaakt, maar waar ik zeer tevreden over ben is hoe zij het oplossen.''
 


Wat was jouw grootste uitdaging en wat heb je geleerd?

,,De confrontatie met mezelf. Doe ik ertoe en kan ik het waarmaken? Het op jezelf aangewezen zijn. Ik heb die uitdagingen overwonnen door persoonlijk resultaat te boeken, door te merken dat je wel degelijk van belang kunt zijn zonder dat een grote organisatie achter je staat.
 
Durven vertrouwen op je gevoel is belangrijk. Iedereen heeft een mening en de beste bedoelingen, maar uiteindelijk kies je zelf je pad, je eigen manier van werken en daarmee jouw weg naar succes.''
 
Dit artikel is geschreven door klant van Bookd en fotografe Fleur Halkema

Deel via: