Klant aan het woord: Ik loop over van ideeën en plannen


Onderneemster en klant van Bookd Liz Huisman (24) uit Wieringerwerf begon in 2015 met haar eigen tekstbureau, Zinvol Teksten. Ze zat toen in het tweede jaar van haar studie Toegepaste Taalwetenschappen aan de Vrije Universiteit. ,,Ik had een bijbaantje, maar ik wilde iets beters. Op aanraden van mijn vriend Mike heb ik mijn eigen bedrijf opgericht en ben ik begonnen met het schrijven van teksten voor opdrachtgevers.’’

Vanaf het eerste begin was Liz ambitieus en stelde ze haar doelen. ,,Het eerste doel was dat ik in twee maanden evenveel wilde verdienen als met mijn bijbaan. Dat lukte en daarna werd het zo groot en zo leuk dat ik ermee ben doorgegaan.’’

Je kunt Zinvol Teksten benaderen als je behoefte hebt aan contentmarketing, inclusief Social Media, blogs en mailings. ,,Verder maak ik websiteteksten. Ik werk graag in de persoonlijke-ontwikkelingsbranche, maar eigenlijk maakt het mij niet heel veel uit. Wel werk ik graag voor bedrijven met een mooi verhaal’’, vertelt Liz.

Waar komt jouw passie voor je bedrijf vandaan?

,,Taal en tekst. Verhalen maken. Ik heb een onuitputtelijke, bijna kinderlijke nieuwsgierigheid, altijd al gehad. In mijn teksten wil ik altijd het verhaal achter de persoon en het bedrijf ‘vangen’. Met mijn creativiteit en intuïtie wil ik de kracht van een persoon of een bedrijf grijpen, omzetten in tekst en met de wereld delen. Met taal kun je alles! Ik schrijf heel intuïtief en ik heb aan een paar woorden en zinnen genoeg. De verbazing die klanten soms hebben is mooi om te zien. Wow, ben ik dit? Is dit mijn bedrijf? Daar doe ik het voor.’’

,,In mijn teksten werk ik niet volgens een vast stramien en dat kan ik doen doordat ik met vaste pakketten werk. Dat klinkt tegenstrijdig, maar dat is het niet: juist door die vaste pakketten heb ik de ruimte om in vrijheid te schrijven, want ik hoef niet meer zoveel energie te steken in bedenken hoeveel geld ik ga vragen voor welk stuk en hoeveel soorten teksten ik ga maken voor deze klant.’’

Naast Zinvol Teksten werkt Liz aan haar platform About Now. ,,Daar gaat het meer om wat er uit mijzelf komt. Het gaat over spiritualiteit, slow living, creëren vanuit jezelf. Ik schrijf daar nu veel blogs voor en in de toekomst wil ik cursussen gaan aanbieden.’’

,,Ik heb veel wat je mannelijke energie kunt noemen: lekker knallen, doorgaan, doelen stellen en halen. Op About Now besteed ik meer aandacht aan de vrouwelijke energie, met rustmomenten, mindful handelen. De balans tussen deze twee energieën is bij mijn generatie, de millennials, vaak zoek. Ik wil anderen inspireren en ook door anderen geïnspireerd worden.’’

Wat maakt jouw bedrijf bijzonder?

,,Ik houd me natuurlijk bezig met het klassieke tekstschrijven en storytelling, maar ik combineer dat altijd met mijn kennis van marketing en zoekmachineoptimalisatie. Als ik teksten schrijf voor bijvoorbeeld een website, dan weet ik ook altijd hoe zo’n site in WordPress gemaakt wordt en hoe pagina’s beter vindbaar worden in Google.’’

,,Verder ben ik er trots op hoe ik het allemaal doe; dat ik een eigen tekstbureau heb en dat ik zelfverzekerd ben over wat ik kan. Ik kan dit! Ik kan mijn eigen tijd indelen, mijn eigen aanbod in de markt zetten, mijn eigen geld verdienen. Ik ben constant bezig mijn mooiste leven te creëren.’’

Wat maakt jou zo goed als ondernemer?

,,Ik kan goed pakken wat iemand denkt. Ik houd van mijn planningen, de structuur, controle en duidelijkheid. Je krijgt van mij altijd antwoord, klanten weten wat ze aan me hebben. Zoals ik eerder al zei geeft de structuur me ruimte, daardoor kan ik spelen en creëren. Ik kom elke dag mijn bed uit om mooie dingen te creëren voor interessante mensen.’’

Hoe kwam je bij Bookd en wat is er veranderd?

,,Ik had alles op zich wel op orde, ik zette mijn BTW opzij, het deel voor de inkomstenbelasting ook. Mijn vriend Mike deed mijn aangiftes, want daar heb ik geen verstand van. Hij is ook klant bij Bookd en daardoor ben ik ook bij hen terechtgekomen. Het is ideaal! Je kunt bonnetjes opsturen, zij doen de administratie en de aangifte. Ik maak vervolgens geld over en klaar. Van de cijfers word ik zenuwachtig. Ik ga aan het begin van het jaar na wat ik opzij moet zetten voor de belastingen en dan kan ik de rest van het jaar rustig werken.’’

Wat zijn je dromen als ondernemer?

,,Op de lange termijn weet ik niet of ik mezelf altijd als tekstschrijven zal blijven zien. Vanuit Zinvol Teksten wil ik bijvoorbeeld schrijfcursussen gaan aanbieden. Ik denk dat iedereen kan schrijven, maar sommigen hebben wat handvatten nodig. Ook op About Now wil ik cursussen aanbieden en workshops. Ik wil wel heel veel blijven schrijven, maar dan het liefst boeken. Kinderboeken, kookboeken, boeken voor volwassenen. Ik loop over van de ideeën en plannen en ik ben van alles aan het verzamelen. Boven heb ik een groot prikbord voor al mijn ideeën en die ga ik dan later uitwerken. Ik zie mezelf wel de hele dag zitten schrijven.’’

Wat waren de grootste uitdagingen sinds de oprichting van je bedrijf?

,,Ik heb niet echt een grote uitdaging gehad, want ik ben heel veilig begonnen. Het was meer een mindset-shift die ik in de loop der tijd heb gemaakt, namelijk het leren om groot te denken en ook grote doelen te stellen.  Ik verdiende leuk ten opzichte van mijn medestudenten, maar ik merkte ook dat als ik een kleiner doel stelde, het daar ook bij bleef. Als ik zei dat ik 1000 euro per maand wilde binnenhalen, dan lukte dat. Als ik zei dat ik 3000 euro wilde verdienen, kwam ik daar heel dichtbij. Bij dat doel van 1000 euro werd het nooit meer dan dat.’’

,,Omgaan met kritiek was trouwens nog wel een uitdaging in het begin. Ik weet wanneer een tekst goed is, maar sommige klanten hebben nu eenmaal aanmerkingen. In het begin werd ik daar wel onzeker van: is het wel goed genoeg? Het komt vaak doordat mensen niet weten wat ze willen, of slecht communiceren. Nu word ik er niet meer onzeker of verdrietig van.’’

Wat heb je geleerd in je tijd als ondernemer?

,,Loslaten nadat je je doel hebt gesteld en je intenties duidelijk hebt uitgesproken. Dan is het een kwestie van vormen en kneden in de richting die je op wilt. Niet hele dagen in je hoofd zitten met het bedrag dat je die maand wil verdienen. Loslaten en vertrouwen.’’

Dit artikel is geschreven door klant van Bookd en fotografe Fleur Halkema


Deel via: