Klant aan het woord: Hard werken, geld verdienen en genieten van je vrijheid


Het ondernemen zat er al vroeg in bij ondernemer en klant van Bookd Mike Ronday (25). Zijn vader moest mee naar de Kamer van Koophandel, omdat Mike nog geen 18 was toen hij zijn eerste eigen bedrijf oprichtte. Hij begon met websites maken, maar al gauw stapte hij over naar het grotere werk: het bouwen van webapplicaties en apps. Nog op de middelbare school vond hij zijn zakenpartner, Joey De Decker, met wie hij Deckeron oprichtte. Mike vertelt over héél hard werken en het streven naar de ultieme vrijheid.

Wat doe je met je bedrijf en hoe is het ontstaan?

,,Ik heb altijd al iets met computers gehad. Als kind was ik er al niet achter vandaan te trekken. En dan niet zozeer gamen, maar uitvinden wat je er allemaal mee kon doen. Aan het einde van de basisschool wist ik al dat ik systeembeheerder wilde worden. Ik dacht dat ik vmbo zou gaan doen, maar door een leraar die heel belangrijk voor mij was, ben ik na de brugklas naar de havo en daarna naar het hbo gegaan.

Als bijbaantje op de havo maakte ik een webshop voor een bedrijf, was ik het hulpje van de systeembeheerder van school en repareerde ik computers in de buurt. Op mijn vijftiende had ik bereikt wat ik op de basisschool wilde. In 2 havo kwam ik bij Joey De Decker in de klas en samen onderhielden we de schoolwebsite. We hebben wel eens leraren gek gemaakt door hun computers over te nemen tijdens de les! Joey en ik richtten allebei onze eigen eenmanszaak op voordat we achttien waren, websites bouwen. Na een grote opdracht voor school zijn we samen gaan werken in Deckeron. We stopten met de websites en gingen complete applicaties bouwen.

De beste investering ooit die we hebben gedaan, is tickets kopen voor een business-seminar van Michael Pilarczyk. Die kostten toen 1000 euro, maar we hebben het toch gedaan. We zaten daar drie dagen lang met honderd ondernemers, daar hebben we veel klanten aan overgehouden. Met Michael hielden we contact en bouwden met hem, zijn vriendin Cindy en audioproducer Diederik de app Meditation Moments. We zijn mede-eigenaar en de app heeft nu meer dan 150.000 gebruikers.’’

Wat heb je geleerd?

,,Sinds dat seminar heb ik geleerd om doelen te stellen, gelukkig te zijn, plannen te maken en uit te voeren. Dingen die je niet op school leert, maar dat wel zou moeten, vind ik. Verder weet ik nu dat je alles kunt realiseren wat je wil, zolang je ervoor gaat. Als je groot denkt, kun je ook groot worden, want er komen dan andere creatieve processen op gang die helpen dat grote doel te bereiken.’’   

Wat is er zo bijzonder aan jouw bedrijf?

,,We zijn heel goed en effectief met z’n tweeën, maar we maken er niet zo’n circus van. Geen eindeloze rondetafelgesprekken, wireframe-sessies en brainstormen. Die dingen zijn op zich niet verkeerd, maar het is vaak veel te veel als je kijkt naar wat eruit komt. Wij praten gewoon twee uur met een opdrachtgever. We zijn down-to-earth en pragmatisch. Wij denken niet met twintig man na of een knopje rond of vierkant moet zijn.

Mijn kernwaarden zijn vertrouwen, eerlijkheid en vrijheid, ook voor onze klanten. De code die wij maken, is voor de klant. Wil die op een gegeven moment van ons af, dan kan hij zijn applicatie nog steeds gebruiken. Ondernemen is vrijheid, dat wil ik niet meer kwijt. Alles in mij gaat op de rem als ik niet vrij ben. Mijn lichaam gaat protesteren, dan krijg ik bijvoorbeeld enorme acne.’’ 

Waar ben je trots op?

,,Joey en ik kunnen allebei goed rondkomen. Ik heb pas een huis gekocht en Joey´s huis is pas opgeleverd. Ik heb geen baas, doe wat ik leuk vind, we kunnen volledig doen wat we willen en hebben nog steeds een goede vriendschap. Verder vind ik het wel vet dat de meditatie-app nu al 150.000 gebruikers heeft.’’ 

Wat maakt jou een goede ondernemer?

,,Vroeger zou ik hebben geantwoord dat ik kneiterhard werk. Mijn valkuil is dat ik altijd maar doorga. Ik werk geregeld 60 of 80 uur per week. Van mijn coach leer ik dat ik niet altijd op de TGV (een snelle trein) hoef te zitten, dat ik ook wel eens de stoptrein kan nemen. Je kunt dan uitstappen en nog wat van de omgeving zien. Aan de andere kant heeft die TGV mij wel gebracht waar ik nu ben, dus ik laat ‘m niet voor altijd links liggen.’’


Wat is jouw motivatie om elke dag je bed uit te komen?

,Ik wil één van de grootste worden met de meditatie-app. Richting Calm en Headspace (beide meer dan 50 miljoen downloads.), zo groot. Daarnaast motiveert het mij enorm dat we mensen helpen met Meditation Moments. Sinds kort lees ik veel van de reviews en soms zijn het hele brieven van mensen die vertellen dat ze zó gestresst waren dat ze niet meer konden slapen en dat het nu beter gaat.’’

Hoe doe jij je boekhouding en hoe is dat veranderd?

,,Ik zou mijn boekhouding zelf kunnen doen, want daar ben ik best goed in, Maar ik heb geen zin om alle nieuwe regeltjes bij te houden. Toen Joey en ik samen gingen werken, hebben we een onafhankelijke boekhouder in de arm genomen. Dat was er echt één van de oude stempel, zijn facturen kwamen per post....Hij kon geen koppeling maken tussen de bankrekening en de boekhoudsoftware. Alles wat digitaal was, vond hij moeilijk. Toe kwamen we Rick tegen en maakte het ons vele malen makkelijker. Je hoeft nergens meer over na te denken.’’

Wat zijn je dromen als ondernemer?

,,Op mijn dertigste wil ik financieel onafhankelijk zijn, maar ik kan ermee leven als het 35 wordt. Ik wil een huis aan zee in Nederland en een huis in Oostenrijk. Zonder hypotheek natuurlijk, want dat is vrijheid! Verder wil ik meer ontspannen en ‘in het nu’ leven. Het blijft wel leuk om te werken, dus als ik mijn dromen heb bereikt, wil ik apps maken voor organisaties die andere mensen helpen. Nog later, als ik een jaar of 40, 45 ben, wil ik startende ondernemers gaan coachen.’’

Wat was een grote uitdaging sinds je ondernemer bent?

,,In het begin van Deckeron waren Joey en ik allebei fulltime aan het werk, maar we hadden nog niet fulltime klanten. Dat was wel even lastig. Bovendien werkten we toen nog voor veel te lage tarieven. Maar ik heb nergens spijt van. Zonder tegenwind stijgt je vlieger niet.’’

Dit artikel is geschreven door klant van Bookd en fotografe Fleur Halkema

Deel via: