Klant aan het woord: Ook zo'n hekel aan je boekhouding?


Natasha is freelance journaliste en organiseert daarnaast surfcamps. Ze had een grote hekel aan haar boekhouding. Totdat ze ons leerde kennen! "Boekhouden. Ik had er een grote hekel aan. Elk jaar weer worstelde ik me weer dagenlang door mijn doos met bonnetjes heen. Alleen de gedachte er aan maakte me al moedeloos. Ik vond ondernemen geweldig, maar die boekhouding? Daar kon ik echt flink  chagrijnig van worden. Het doorspitten van al die bonnetjes en de gegevens stuk voor stuk intypen in Excel. Dat is toch zonde van je tijd? Ik kan mijn tijd wel beter besteden."

Boekhouders. De afgelopen jaren heb ik er aardig wat versleten. En niet omdat ze niet aardig waren, maar puur omdat het lastig is om een goede boekhouder te vinden. Al zeven jaar werk ik als freelance journaliste en sinds twee jaar organiseer ik ook mijn eigen surfcamps. Erg leuk om te doen, maar de aangifte van de omzet en de inkomstenbelasting moet ook gedaan worden. En hoe vind je in deze lastige tijden nog een goede en betrouwbare boekhouder?

Het klinkt misschien gek, maar het is me twee keer overkomen dat een boekhouder vlak voor een deadline van een belastingaangifte de opdracht weer bij me teruglegde. ,,Nee, sorry mevrouw. Het lukt me toch niet om al uw bonnetjes te verwerken en de aangifte op tijd te doen. Ik geef de opdracht weer aan u terug.’’

Zo, daar zit je dan met je goede bedoelingen en een doos vol bonnetjes. En de Belastingdienst toont geen medelijden hoor. Terwijl je boekhouder zijn werk niet doet, is het toch echt gewoon jouw probleem. En dat moet je zelf oplossen. Voor duizend euro heb ik op het laatste moment de boekhouding door een ander bureau laten doen. Dat was duur, maar dan was het tenminste geregeld.

Dacht ik. Een jaar later kwam ik er achter dat die aangifte van de inkomstenbelasting niet goed gedaan was. In de haast had die boekhouder allerlei fouten gemaakt en dat moesten we later weer corrigeren. Wat een gedoe.

Met mijn volgende boekhouder was ik al een stuk beter af. Ik had eindelijk een goede boekhouder gevonden, die zijn werk op tijd en nauwkeurig deed. Erg fijn. Het enige nadeel was echter dat het me nog steeds erg veel tijd kostte om alle bonnetjes te verwerken. Ik had er dagen voor nodig om alle bonnetjes door te nemen en in Excel te verwerken. Je begrijpt dat ik hier niet zo blij van werd en mijn boekhouding het liefst zo veel mogelijk uitstelde.

Na jarenlang zoeken heb ik met Bookd eindelijk een oplossing voor mijn problemen gevonden. Rick van der Burg en Robert Heuchemer geven mij de mogelijkheid om alle bonnetjes in te scannen (door gewoon een foto te maken met je IPhone) en ze op te sturen per mail. Zo simpel! Weg zijn de dozen met papieren bonnetjes. Ik was al langer op zoek naar een mogelijkheid om mijn boekhouding te digitaliseren en nu krijg ik eindelijk de kans! Door met Bookd (en dus Exact online) te werken, kan ik al mijn inkoop en verkoopfacturen gelijk inscannen en opsturen. Dan hoef ik dat aan het einde van het jaar niet meer te doen. Zo fijn!

Verder leert Rick mij om meer inzicht te creëren in mijn financiële situatie. Om een begroting te maken van alle activiteiten die ik organiseer. Wat zijn de kosten, wat zijn mijn inkomsten en hoeveel tijd besteed ik er nu echt aan? Zo krijg ik inzicht in wat ik in financieel opzicht allemaal doe. En sterker nog, het wordt nog leuk ook.

Het klinkt gek, maar mijn boekhouding begint leuk te worden! Ik krijg grip op mijn financiën. Door een goede begroting te maken krijg ik nu de kans om aan de touwtjes te trekken. Welke kosten moet ik verlagen en waar moet ik mijn inkomsten verhogen door de kostprijs hoger te maken? En bij welke activiteiten vraag ik nu te weinig? Dat zijn handige inzichten.

Na een lange zoektocht wordt boekhouden nu eindelijk leuk. Het is geen saaie bezigheid meer, maar het is een middel om mijn inkomsten te vergroten. Dat is fijn. En dat heb ik grotendeels aan de mannen van Bookd te danken.

Wil jij je boekhouding ook leuk gaan vinden?

Vraag dan een gratis adviesgesprek aan!

Dit artikel is geschreven door klant van Bookd en journaliste Natasha Smit
 

Deel via: