Klant aan het woord: De kinderschoenen gaan nu uit


Van een piepklein kantoortje in oktober 2018 naar 25 vestigingen in 2030, dat is waar Joar van den Dool (21) naartoe wil. Hij is vastbesloten Nederland in sneltreinvaart te veroveren met zijn recruitmentbedrijf Exite. Dat betekent grenzen overschrijden en uit je comfortzone stappen, maar wat moet, dat moet, vindt Joar. ,,Ik heb geleerd ervoor te gaan, ook al doet het pijn.’’

Wie ben je en wat doet jouw bedrijf?

,,Ik ben Joar van den Dool, oprichter en eigenaar van recruitmentbedrijf Exite in Rotterdam.’’

Exite werft en selecteert young professionals en helpt hen aan werk in de horeca, office management, sales/marketing en facilitaire dienstverlening. Volgend jaar komt daar ook de zorg bij, vertelt Van den Dool in zijn kantoor in een hip bedrijfsverzamelgebouw in Rotterdam. Ook bemiddelt Exite voor ZZP’ers. Terwijl hij vertelt, houdt Van den Dool met een schuin oog de drie mobiele telefoons in de gaten die voor hem op tafel liggen. ,,Ik heb expres gekozen voor brede categorieën, met het oog op de groei. Ik verwacht dat het onderdeel ‘zorg’ uiteindelijk zal uitgroeien tot ‘overheid’.’’

De groei komt zeker, zegt Van den Dool en in de nabije toekomst gaat er dan ook nogal wat veranderen voor hemzelf en zijn bedrijf. Het ‘piepkleine kantoortje in Ridderkerk’ van waaruit hij in oktober 2018 begon, zal dan niet meer dan een herinnering zijn. ,,Die eerste maanden heb ik heel veel fouten gemaakt, met boze klanten als gevolg. Ik kon soms niet de mensen leveren waarnaar opdrachtgevers op zoek waren. Inmiddels heb ik allerlei slimme apps voor de planning en gaat er veel automatisch. Momenteel hebben we ongeveer 40 mensen ergens in dienst en we hebben er 2500 in ons bestand.’’

Wat is er bijzonder aan jouw bedrijf?

,,We zijn heel snel en we zijn heel goed in communicatie. We vinden het superbelangrijk om een goede werkgever te zijn. Een band opbouwen, met opdrachtgevers en professionals, is toch wel het meest bijzonder. We ontzorgen, faciliteren en zijn een full-service partner.’’

Op de vraag waar hij trots op is, gaat hij nóg iets meer rechtop zitten en komt hij op zijn toekomstplannen. ,,Ik ben er trots op dat we na een jaar al zover zijn. De kinderschoenen gaan nu uit. Volgend jaar september wil ik een vestiging openen in Amsterdam. Ik ga mezelf vervangen, ik moet loskomen van het operationele deel van Exite. Rotterdam moet het binnenkort dan ook zonder mij doen, want ik ga in Amsterdam de boel opzetten. Als het loopt, ben ik eigenlijk klaar.’’

Om zijn plannen te kunnen waarmaken, moet niet alleen het bestand van werkzoekenden groeien, maar ook zijn eigen groep werknemers. ,,Ik ben op zoek naar verschillende soorten mensen voor Exite. Niet alleen ‘topsporters’. Die zijn immers ook zo weer weg als ze iets beters vinden. Mensen met veel ervaring zoek ik, of met veel potentie. Ik wil graag opleiden, motiveren en inspireren.’’ Wat je zelf mee moet nemen om bij Exite te werken? ,,Je moet je eigen inspiratie zijn, de motivatie moet ook uit jezelf komen. Grow some balls en dóe het gewoon.’’

Zelf stapte hij over zijn eigen schaduw heen toen hij acquisitie voor Exite moest gaan doen. ,,Dat was enorm spannend om voor je eigen bedrijf, je kindje, te moeten doen. Ik heb daarin mijn grenzen verlegd en ben uit mijn comfortzone gestapt, gewoon doorgeknald.’’ Een ‘nee’ van een potentiële klant doet inmiddels niet meer zo’n pijn: ,,Wat ik nu het meest jammer vind als een bedrijf ons niet wil inhuren, is dat je geen toegevoegde waarde kunt leveren waar ik denk dat dat nodig is.’’

Wat is jouw passie?

,,Mijn passie en motivatie is om mensen te verbinden en bij te dragen aan iemands loopbaan. Hier vieren we het echt als we iemand aan een leuke baan hebben geholpen. Natuurlijk omdat we er geld aan verdienen, maar we vinden het ook oprecht leuk om mensen verder te helpen en een match te vinden met een bedrijf.’’ Onder de zakelijke laag zit voor Van den Dool ook duidelijk iets anders belangrijks: ,,Verbinden en matchen moet voor mij de drive zijn; als je het alleen maar voor het geld doet, is het niet leuk.’’ De ondernemer beseft dat hij met Exite ingrijpende veranderingen teweeg kan brengen. ,,Heel bijzonder is het om het leven van mensen te veranderen. Sommigen verhuizen naar een compleet andere regio voor een leuke baan, dat is voor ons een grote verantwoordelijkheid.’’

Hoe staat je bedrijf in de markt?

,,We zijn een jonge, innovatieve speler op de markt en mensen waarderen dat. Eenmaal klant bij ons, blijven bedrijven terugkomen. Ik ben er zeker van dat er nog heel veel groeipotentie is.’’ Hij legt uit dat een economie die een beetje terugloopt het voor hem makkelijker maakt: ,,juist dan willen bedrijven meer flexibele krachten.’’

Hoe doe jij je boekhouding en wat is er veranderd?

,,Bij Bookd ben ik via LinkedIn terechtgekomen, nadat ik een oproep deed voor een boekhouder. Ik kwam met Rick in contact. Van hem kreeg ik op zaterdagavond om half twaalf antwoord op al mijn vragen en toen dacht ik: die moet ik hebben. Mijn boekhouding was een zooi, overal lagen bonnen, ik vergat dingen te betalen. Nu heb ik overzicht. Bookd heeft alles netjes opgeruimd.’’

Wat zijn je dromen als ondernemer?

Van den Dool denkt even na of hij zijn materiële wensen zo plompverloren bekend wil maken en besluit het maar gewoon te doen: ,,Voor mijn 25ste wil ik in een Range Rover rijden en voor mijn dertigste miljonair zijn.’’ Om te vervolgen met een grote ‘maar’: ,,Mijn grootste droom is van Exite een landelijk bedrijf maken. Binnen tien jaar wil ik 25 vestigingen en als ik daarvoor die Range Rover moet inleveren, dan graag. Het gaat om het doorzettingsvermogen, visie en daarin volharden. Maak je acties daarnaar en blijf niet hangen in ‘ik zou wel…’.’’

Wat heb je geleerd?

,,Dat ik mijn grenzen moest opzoeken en er overheen moest gaan om dingen te bereiken. Ik heb geleerd ervoor te gaan, ook al doet het pijn. Voor de toekomst is een van de belangrijkste uitdagingen om alles zelf te financieren, wat nog best moeilijk is als je in korte tijd veel vestigingen wil openen.’’

Dit artikel is geschreven door klant van Bookd en fotografe Fleur Halkema


Deel via: