Expert vertelt: hoe zorg je voor een goede cashflow?


Je liquiditeit. Hoe zorg je ervoor dat je voldoende geld hebt op je bankrekening, zodat je je facturen en je personeel kunt betalen? Je cashflow is belangrijk, stelt Mariëlle Kitsz. Als creditmanager helpt zij bedrijven met het managen van hun financiën. Nog specifieker: ze helpt bedrijven om ervoor te zorgen dat hun klanten op tijd betalen door dat proces intern te structureren en vorm te geven.

"Een factuur sturen en even later zie je het geld op je rekening binnen rollen. Zo simpel is dat vandaag de dag niet meer. Bij grote bedrijven zoals booking.com zitten er meer dan 100 mensen op de debiteuren afdeling, die zich allemaal bezighouden met de inkomende en soms wegblijvende betalingen van hun bedrijf." Mariëlle Kitsz doet het creditmanagement voor kleine(re) Mkb’ers en helpt hen bij het managen van hun cashflow.

Mariëlle, hoe ben je bij het creditmanagement terecht gekomen?

"Ik kom uit een ondernemersgezin, het ondernemen zit in mijn bloed. Mijn ouders hadden vroeger een herenmodezaak. Ik werkte vroeger bij de overheid, bij het ministerie van VROM op de afdeling huursubsidie, maar ik kwam er al snel achter dat dat niets voor mij was. Ik had een hoop ideeën, zag veel kansen en daar kun je weinig mee bij de overheid.

Ik ben overgestapt naar het bedrijfsleven en kwam via via als creditmanager bij L’Oréal terecht. Daar hebben ze me het vak bijgebracht. Als creditmanager wil je je organisatie zo structureren dat je klanten op tijd gaan betalen. En dat gaat verder dan achter je niet-betaalde facturen aanbellen. Je moet dat proces eerst aan de voorkant goed op orde hebben om aan de achterkant ervoor te zorgen dat je klanten op tijd betalen. Als je klant tevreden is, heeft hij geen enkele reden om de factuur niet op tijd te betalen. En als je je klant goed hebt gescreend, dan weet je ook dat hij op tijd zal betalen. "
 

Waarom vind je dit zo’n leuk vakgebied?

"Je hebt met alles en iedereen in een organisatie te maken. Je ziet snel resultaat en die resultaten zijn heel zichtbaar en meetbaar. Creditmanagement is een totaalpakket waar debiteurenbeheer een onderdeel van is. Dat gaat om het aanmanen van klanten die niet betaald hebben, dan is het dus al te laat. Als creditmanager zorg je ervoor dat de voorkant van het betalingsproces goed geregeld is, dan loopt de achterkant (de betaling van je facturen en je cashflow) vanzelf. Het neemt niet weg dat er toch aangemaand moet worden. Dat begint bij de algemene voorwaarden en bij de tevredenheid van de klant."
 

Wat kun je hier als ondernemer zelf aan doen?

"Het begint en staat met goede algemene voorwaarden. Die kun je niet gewoon kopiëren van het internet. En je moet die algemene voorwaarden ook goed toepassen. Als je een offerte aanbiedt, dan moet je daar expliciet naar verwijzen. Als je die voorwaarden niet op de juiste manier toepast, dan zijn ze niet geldig en sta je gelijk met 3-0 achter. Als je bij de rechter komt en je hebt geen offerte of geen algemene voorwaarden gestuurd, dan wordt het lastig om je gelijk te krijgen. Dat kun je maar beter van tevoren goed regelen, het is je vangnet.
 
Verder moet je je klant uitleggen dat je een betalingstermijn hanteert van een aantal dagen. En als dat niet overeenkomt, dan moet je dat met elkaar bespreken. Dat bespreken van de betalingstermijn doet bijna niemand. Veel ondernemers vinden dat doodeng, maar je kunt dat prima bespreken."
 

Wat wil je met jouw bedrijf Eye for Cash?

"Ik wil Mkb-bedrijven helpen om een goede liquiditeit te hebben, zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen. Als ondernemer heb je twee zorgen: heb ik genoeg klanten en betalen ze op tijd? Ik wil ook dat kleine ondernemers rustig kunnen slapen. In het verleden heb ik veel bij grote bedrijven als L’Oréal gewerkt, maar momenteel vind ik de kleine Mkb’ers veel leuker. Ik merkte dat Mkb’ers wel wilden, maar niet konden betalen. Omdat ze een gebrek hadden aan liquiditeit. Daar zit een gat in de markt en daar ben ik ingesprongen. Ik vind het leuk om mijn expertise te delen op een vlak waar het echt nodig is. Nu ben ik als creditmanager de expert en kan ik die bedrijven echt helpen."
 

Wat is de kracht van jouw bedrijf?

"Ik beheers het hele spectrum van creditmanagement en kan me goed aanpassen aan de specifieke ondernemer die ik tegenover mij heb zitten. Je moet bij dit vakgebied goed kijken wat voor klanten je hebt, waar de behoefte precies ligt en daar pas ik me op aan. Ik denk vaak net een stapje verder. Als ik denk dat het verstandig is voor een ondernemer om een verkooptraining te doen om te leren hoe je waarde verkoopt en daarmee je tarieven en facturen betaald te krijgen, dan geef ik dan aan.
 
Het gaat allemaal om verwachtingsmanagement. Grote bedrijven als Coolblue en L’Oréal zijn daar ijzersterk in. Zij overtreffen de verwachtingen van hun klant. Als de klant tevreden is, dan betaalt hij. Je moet die verwachtingen realistisch neerzetten en geen beloftes maken, die je niet kunt waarmaken. Als je tegen een klant zegt, ik bel je over drie dagen en je belt gelijk al de dag daarna, dan heb ik zijn verwachtingen overtroffen. Die interactie met je klanten kun je sturen."
 
Dit artikel is geschreven door klant van Bookd en journaliste Natasha Smit

Deel via: