Hoe manage jij jezelf en houd je meer energie over?


Een goede onderneming runnen is gaaf. Je denkt na over de marketing, strategie en de visie van je bedrijf. Maar denk je wel eens na over het ‘managen’ van jezelf? Hoe zit het met jouw gezondheid, met jouw energie niveau en hoe zorg je ervoor dat dat hoog blijft? Dat je door alle ontwikkelingen en drukte in je bedrijf niet onderuit gaat en straks met een burn-out thuis zit.

Natasha Smit, klant van Bookd: Als ondernemer laat ik me regelmatig inspireren door de motivatie speeches van coaches zoals Michael Pilarzcyk (de voormalige deejay van 538 die nu een business coach is) en de Amerikaan Tony Robbins. Een van de basis dingen van goed ondernemen is volgens hen de beheersing van je eigen lichaam. Mentaal en fysiek fit zijn! En blijven

Als oud-topsporter heb ik veel geleerd

Hoe is je arbeids-rustverhouding. Als oud-topsporter (ik speelde vroeger waterpolo in het Nederlands team) ken ik dat maar al te goed. Als je teveel traint en teveel energie overboord gooit, dan kun je overtraind raken. Met het runnen van je bedrijf is dat niet anders. Het percentage van burn-outs en overwerkt zijn in Nederland ligt hoog, te hoog. Mensen vergeten zichzelf en bezwijken na maanden buffelen onder de hoge werkdruk. En dan moet je daarna maar weer op zien te krabbelen, nadat je jezelf volledig kwijt bent geraakt.

Dat kun je beter voorkomen. Hoe zorg je ervoor dat je een hoog energie niveau hebt en dat je naar een lange dag werken nog steeds scherp kunt denken? En wat doet voeding met je lichaam en je mind? In een workshop van Michael Pilarzcyk leerden we een aantal dingen die voor het behouden of verkrijgen van een hoog energie niveau belangrijk zijn:

  • Regelmatig sporten. Ga naar de sportschool toe of nog beter ga buiten een stukje joggen of fietsen. Zoek de verfrissing van de buitenlucht op en train je lichaam. Mensen die veel sporten hebben over het algemeen meer energie en kunnen meer aan.
  • Voeding: wat stop jij naar binnen? En wat doen verschillende soort voeding met je? Als je teveel suikers of koffie neemt, dan krijg je even een ‘high’ om daarna weer een grote suikerdip te krijgen. Dan kak je in terwijl je bij het geven van die presentatie juist scherp moet zijn. En wat doet het eten van veel brood of pasta met je? Het is zinvol om uit te zoeken wat voor jouw lijf werkt en dat te gebruiken
  • Positief denken: Laat jij je leiden door je negatieve gedachten of ga je die uit de weg? Denk je in succes of in falen? En hoe zorg je ervoor dat je die negatieve gedachten uit je hoofd bant? Daar zijn verschillende technieken voor, maar ik heb zelf gemerkt dat meditatie bij mij goed werkt om mijn hoofd stil te krijgen. Om die voortdurende buzz van gedachten even stil te krijgen en terug te keren naar de stilte. Met een helder hoofd kom je tot de meest briljante inzichten.
  • Rust: je kunt niet voortdurend gas geven. Je kunt pas echt sprinten als je uitgerust bent en daarvoor een stukje rustig hebt gelopen. Dat werkt zo in de sport, maar ook in het bedrijfsleven. Zorg ervoor dat je uitgerust bent als je een goede presentatie moet geven of een moeilijk stuk wilt schrijven. En dan maakt het echt niet uit of je directeur of werknemer. Voor ieder mens is die arbeids-rustverhouding enorm belangrijk.

Dit zijn maar tips en ze liggen misschien erg voor de hand. Maar vind maar eens de discipline om ze toe te passen en consequent voor jezelf te zorgen. Dat is misschien nog wel belangrijker dan het bedenken van een nieuwe marketing strategie.

Over Bookd

Natasha is freelance journalist en klant van het moderne boekhoudkantoor Bookd. Bookd doet het net even allemaal wat anders: sneller en pro-actiever tegen een vaste prijs per maand gericht op de ondernemer van vandaag. Bookd gaat net zo lang door totdat de ondernemer zijn cijfers begrijpt zonder allerlei extra kosten. Niet voor niets behoort Bookd tot 1 van de snelst groeiende administratiekantoren in Nederland.

Meer weten? check: www.bookd.nl

Dit artikel is geschreven door klant van Bookd Liz Huisman van Zinvol Teksten

 

Deel via: