Klant aan het woord: een manager, maar bouwer. Vanuit het niets een groot bedrijf creëren.


Als financieel directeur van Euroloop heeft Henk Barentsen (54) een mooie baan in de haven van Rotterdam. De ondernemer uit Willemstad ziet zichzelf niet als manager, maar als bouwer. Hij vindt het mooi om vanuit het niets een groot bedrijf op te bouwen en daar werkt hij hard voor. Verder is hij druk bezig om zichzelf op persoonlijk vlak te ontwikkelen.

Waar komt jouw passie voor jouw bedrijf vandaan?

,,Samen met mijn compagnon Martijn Tavenier heb ik meerdere bedrijven, waaronder Euroloop opgericht. We waren altijd al actief in de energiesector en sinds vier jaar exploiteren wij vanuit Rotterdam een kalibratiefaciliteit voor grote industriële gas en/of olie flowmeters. Ik vind de gas en energie sector een mooie sector om in te werken, maar mijn passie zit vooral in het ondernemen zelf. Ik heb al een aantal bedrijven opgestart en ik vind het mooi om vanuit het niets iets te creëren. Ik had mijn eerste bedrijf al toen ik 27 was. Met zijn tweeën zijn we in de energiesector een adviesbureau begonnen en toen we er weg gingen, werkte daar 40 man. Ik ben een bouwer, maar geen ‘keeper’. Het opstarten en groter maken van een bedrijf, daar word ik vrolijk van.’’’

Wat is er zo bijzonder aan jouw bedrijf?

,,Er zijn niet zo veel van dit soort gas kalibratie faciliteiten in de wereld en daarmee hebben we een unieke positie in de markt. Persoonlijk vind ik het mooi dat we ook op internationaal niveau bezig zijn. Een paar weken geleden zat ik voor een meeting nog in Qatar en vorig jaar was ik in Brazilië. Dat maakt het werken bij Euroloop voor mij interessant. Verder proberen we ons te onderscheiden van onze concurrenten door onze organisatie klantvriendelijk te maken. Aanvankelijk was dat nog wel lastig, want het bedrijf Euroloop en de hele organisatie daarom heen, bestond al. Maar we zijn bezig om daar een cultuur verandering in aan te brengen en daar hebben we een paar mensen voor aangetrokken, die deze klantvriendelijkheid implementeren. Zelf houd ik me daar minder mee bezig; ik ben bij Euroloop verantwoordelijk voor de financiën.’’

Wat maakt jou zo goed als ondernemer?

,,We pakken dingen op die op ons pad komen en die doen we goed. Ik werk samen met een compagnon Martijn Tavenier. Hij richt zich meer op de sales, terwijl ik me met de financiën en de uitvoering bezig houd. We vullen elkaar goed aan en daarmee staan we samen sterk. We kunnen de hele wereld aan. Zo voelt het echt. We kunnen ideeën waar we van overtuigd zijn goed aan de man brengen en daarna ook nog implementeren. Martijn brengt het overtuigend over en ik doe de uitvoering. Dat doen we goed.’’

Wat is jouw grootste struikelblok als ondernemer?

,,Ik heb soms moeite met het aansturen van personeel. Om mensen te enthousiasmeren. Ik kan soms wat te direct zijn en dan botst het. Daarom heb ik daar andere mensen voor aangesteld. Dat is een valkuil van mij en ik ben druk bezig om me daarin te ontwikkelen. Het is mooi om me ook persoonlijk vlak verder te ontwikkelen.’’

Hoe doe jij je boekhouding en op welke manier is dat veranderd?

,,Via Rick van der Burg ben ik in aanraking gekomen met Bookd. Ik ken Rick via het kitesurfen en ik was op zoek naar een andere boekhouder. Mijn eigen boekhouder was ziek en is inmiddels overleden. Ik had helemaal geen ervaring met Bookd, maar inmiddels hebben we vijf bedrijven bij hen ondergebracht. Vroeger deed ik de administratie altijd zelf en nu geef ik die grotendeels uit handen. Dat proces is nog gaande, want er zijn nog dingen die ik zelf doe. Met Dizzy data kunnen we de nota’s snel en efficiënt inplannen, dus dat gaat goed. Maar van Visionplanner maak ik nog te weinig gebruik. Ik moet daar nog handiger in worden en kijk nu vooral nog naar mijn eigen Excel sheets. Ik heb de touwtjes graag zelf in handen.’’

Wat zijn je grote dromen als ondernemer en hoe denk je die waar te maken?

,,Euroloop was mijn eindproject. Ik had hiervan gedacht, dat als ik eigenaar word van dit bedrijf dan kunnen we een grote financiële klapper maken. Het overnemen van het bedrijf is niet doorgegaan (ze exploiteren het nu alleen, red) en daarom ben ik nog een beetje zoekende. Ik wil me nog ergens anders op storten, maar dat is nog niet concreet.

Ik ben daar zelf ook in veranderd. Vroeger was ik altijd vrij kapitalistisch ingesteld. Ik was vaak op zoek naar het financiële gewin en keek naar mogelijkheden om mijn bedrijven te verkopen. Dat is veranderd. Ik ben nu wat ouder, ik heb mijn schaapjes op het droge en het hoeft van mij niet meer zo nodig. Ik hoef niet meer en meer. Dat komt ook door de kitesurfgroep waar ik intensief contact mee heb. Ik probeer wat bewuster met de wereld om te gaan en dat zie ik ook terug mijn kinderen. Ik hoop dat de wereld gaat veranderen en dan moet je bij jezelf beginnen. Ik ben wat meer voor andere mensen gaan doen.

Spirituele dingen als yoga vond ik vroeger allemaal maar zweverig gedoe. Nu beoefen ik het zelf. In mijn sector kijken ze me misschien raar aan, maar daar heb ik maling aan. Ik voel me daar prettig bij. Ik heb een schouderblessure en daar is yoga goed voor. Verder brengt de meditatie mij rust in mijn hoofd. Ik probeer die levensstijl mee te nemen naar mijn bedrijf. Veel klanten komen hier vaak strak in pak. En dat is oké, maar als het niet hoeft, dan loop ik hier liever op slippers rond en drink ik gemberthee. Het hoeft van mij allemaal niet zo strak. Mijn persoonlijke ontwikkeling is misschien wat later op gang gekomen, maar ik vind het mooi aan daar aan te werken.’’

Deel via: