Expert vertelt: jezelf als ondernemer elke keer weer verbeteren en vernieuwen


De wereld verandert razendsnel. De ene na de andere technologische ontwikkeling volgt elkaar op en daar moet je als bedrijf in mee. Expert Vitas Kersbergen van Proposition Hero en zijn collega’s helpen bedrijven om te innoveren.

Elke dag weer opnieuw uitvinden en vernieuwen

Door de razendsnelle technologische ontwikkelingen kan het zomaar zijn dat een product dat vandaag nog heel populair is en goed verkoopt, morgen ineens uit de markt ligt. Je moet jezelf als ondernemer elke dag weer opnieuw uitvinden en vernieuwen.
 
Vitas begint ons gesprek met het nummer van The Beatles: 'Getting better all the time.' Daar gelooft hij in. "Proposition Hero is een groep helden die bedrijven verder helpen met het vernieuwen van hun bestaande producten. Als je vernieuwt, als je nieuwe dingen doet en groeit, dan komen daar vanzelf nieuwe kansen uit voort. Met kleine vonkjes brengen wij die vernieuwing op gang.
 
Dat proces van vernieuwing begeleiden wij. Soms hebben mensen een idee, willen ze ergens in een bepaalde markt wat gaat doen, alleen missen ze binnen de organisatie een stukje expertise of tijd om dat zelf goed uit te voeren. Ze willen niet teveel afgeleid worden van hun lopende business, waarmee ze hun geld verdienen. Dan huren ze een externe partij in om dat nieuwe proces te begeleiden."

Nieuwe routes vinden

"Een ondernemer ziet dat de afname van zijn huidige producten wat tegenvalt en realiseert zich dat hij moet veranderen. Maar hoe voorkom je dat je eerst een half miljoen uitbesteedt en er later achter komt dat het niet werkt? Dat je een innovatie doorvoert, die niet werkt of inmiddels alweer achterhaald is? De technologische ontwikkelingen gaan op het moment zo snel en volgen elkaar steeds sneller op. Het kan zomaar zijn dat in 3 à 4 jaar tijd jouw business niet meer relevant is voor klanten. Daarom helpen wij bedrijven om zich te blijven vernieuwen met proposities rondom de klant. Om nieuwe routes te vinden en daarop in te spelen."

Begrijpen, creëren, testen

"Zo’n vernieuwingsproces bestaat uit verschillende fasen. De eerste fase is begrijpen. Waarom is een bedrijf zo goed in wat hij doet? Wat voor kennis zit daarachter, wat gebeurt er in de markt, welke trends en welke innovaties vinden er al plaats?  En belangrijker nog; voor wie los je een probleem op, wie is je doelgroep, wat zijn hun pijnpunten en wat willen zij bereiken? Zo krijgen we een beeld van hoe jouw toekomst eruitziet.
 
In fase 2 werk je aan mogelijke oplossingen om een nieuw product te creëren. Hier komen een hoop verschillende ideeën bovendrijven. De veelbelovende ideeën gaan we vertalen in simpele prototypes die we snel kunnen testen. De keuze voor simpele prototypes als landingspagina's en visuals zorgt ervoor dat je zonder veel kosten snel feedback kan krijgen.
 
Fase 3 is het moment om je prototype te testen. Testen wat wel en niet werkt en waarom. met die feedback kun je bepalen of je terug moet naar de tekentafel of dat je met een aantal verbeteringsslagen een potentieel goede propositie hebt.

"Vitas, waarom doen jullie dit?"

"Ik werk al elf jaar als business developer bij grote en kleine bedrijven en vind dit zelf het leukst. Elke keer kijk ik naar het product en of dat nou echt aansluit bij de behoeften van de klant. Kunnen we daar nog wat aan verbeteren of vernieuwen? Dat vernieuwen, iets toevoegen en ondernemers te inspireren om daarmee nieuwe kansen te creëren, vind ik het mooist om te doen. Dat is de reden dat ik Proposition Hero heb opgericht. Om bedrijven te helpen om nieuwe kansen te creëren en verder te groeien.

Van brainstormsessies word ik heel vrolijk. Aan het begin zit je met een probleem waarvan je niet weet hoe je dat gaat oplossen, je zit vast. Na zo’n brainstormsessie of aan het einde van zo’n sprint heb je routes, waarmee je concreet aan de slag en verder mee kunt. Dat proces vind ik mooi, dat je vanuit het niets mogelijkheden creëert waarmee je verder kunt groeien."

Een duurzame gedachte achter ons werk

"We kijken altijd of onze producten en innovaties waardevol en oprecht zijn. We vinden dat het in ervaring of qua service echt iets toe moet voegen aan de klant. En ik vind ook dat het een positieve bijdrage moet hebben aan de maatschappij. Zo is het win-win als een propositie duurzaam is of een maatschappelijk probleem opgelost.

Innovatie moet ook concreet zijn

"Innovatie is voor veel mensen iets heel vluchtigs, groot, meeslepend en filosofisch. Naar ons idee is het de truc om innovatie concreet te maken, je moet aan de slag kunnen.

Breed netwerk

"Proposition Hero bestaat nu tweeënhalf jaar, we zijn nog nieuw. Voor opdrachten werken we vaak samen met mensen uit ons netwerk. We hebben een vast netwerk met designthinkers, facilitators, marketeers en designers. Afhankelijk van de opdracht stellen we een kleine club samen die de opdracht oppakt. Die mensen die we inzetten zijn expert op hun vakgebied en kunnen zo samen hun brede kennis toepassen."

Rotterdam en vernieuwing

"De stad Rotterdam staat voor mij symbool voor Proposition Hero. Deze stad heeft zichzelf al vaak opnieuw uit moeten vinden. Na het bombardement van nu bijna tachtig jaar geleden, maar ook de laatste tijd is de stad zo veranderd en gegroeid. De hele perceptie van de buitenwereld over Rotterdam is veranderd. Ik vond het altijd een leuke stad, maar nu is het ook voor de rest van de wereld een hippe en leuke stad geworden. Dat proces van jezelf opnieuw uitvinden, nieuwe routes ontwikkelen vind ik mooi."

Dit artikel is geschreven door klant van Bookd en journaliste Natasha Smit
Deel via: