Expert vertelt: Meer winst, meer vrijheid als ondernemer

 
Hoe ervaar je als ondernemer meer vrijheid? Hoe zorg je ervoor dat je meer winst maakt en dat het geld aan het einde van het jaar ook echt op je bankrekening staat? Natasja Goossen (39) van Happy Profit adviseert ondernemers over het inrichten van hun geldstromen en het maximaliseren van hun winst. ,,Geef je geld gericht uit aan het doel waarvoor je het bedoeld had.’’
 
Veel ondernemers worden opgeslokt door de dagelijkse sleur van het bestaan. Hoe succesvoller het bedrijf, hoe harder de ondernemer moet werken. Maar dat is niet de reden waarom mensen een bedrijf starten. Zo vertelt Natasja: ,,Mensen beginnen een eigen bedrijf om dat gevoel van vrijheid te ervaren. Om te kunnen doen wat ze willen en waar en wanneer ze dat willen. Helaas is dat vaak niet de realiteit en dat is jammer.’’
 
Er zijn gemakkelijke manieren om de voortgang van je bedrijf inzichtelijk te maken. Als je precies weet hoe je er financieel aan toe bent, dan ga je ook betere keuzes maken. Dan weet je welke stappen je kunt maken en dan ga je vanzelf winst maken.

Maak goede keuzes

Veel ondernemers hebben geen (financieel) inzicht in hun bedrijf en daardoor weten ze niet welke keuzes ze kunnen maken. Ze maken de verkeerde keuzes of ze durven helemaal geen keuzes te maken. Beide scenario’s zijn niet handig.
 
Het is belangrijk dat je administratie goed is bijgewerkt. Zeker, bij zo’n administratie, kijk je vaak alleen naar het verleden. Daarop kun je niet je plan voor de toekomst baseren. Als ondernemer wil je winst genereren, euro’s die je uit kunt geven. Dan is er nog een verschil tussen de winst die je in de administratie ziet, de fiscale winst, en het bedrag wat aan het einde van het jaar op je bankrekening staat. Daar draait het om.

Meer winst met Profit First

Als winstcoach werk ik met de Profit First methode. Die methode is gebaseerd op de manier waarop onze grootouders vroeger hun financiën beheerden. Ze maakten potjes voor verschillende doeleinden en gaven alleen het geld uit van een bepaald potje. De boodschappen werden alleen betaald met het geld uit het boodschappenpotje. Met de Profit First methode doen we dat ook, maar dan digitaal. Voor ieder doel heb je een andere bankrekening, waardoor je nooit je geld uitgeeft wat voor een ander doel bestemd is.
 
Ik gebruik die methode nu twee jaar en het werkt erg goed. Ik heb op dit moment meer geld dan ik ooit gehad heb in mijn leven. Zonder dat ik het gevoel heb dat ik daar dingen voor moet laten. Ik geef niet minder geld uit, maar ik houd aan het einde van de streep wel meer geld over.
 


Verklein je ruimte

De mens is een emotioneel wezen. We maken emotionele beslissingen en die keuzes zijn niet gebaseerd op ratio. Als je al het geld op één rekening hebt staan, dan ben je als mens geneigd om dat op te maken. Als je een volle tube tandpasta hebt, dan gebruik je meer dan als je tube tandpasta bijna op is. Zo werkt dat ook met geld. Verklein je ruimte om geld uit te geven. Je mag nog steeds je geld opmaken, maar alleen het geld wat op die rekening staat en bedoeld is voor dat doel. Het systeem van Profit First houdt rekening met hoe de mens in elkaar zit. We hoeven als mens niet veranderen, maar we veranderen de omstandigheden.
 
In 2015 ben ik begonnen als boekhouder en in 2017 ben ik aangesloten bij de professionals van Profit First. In 2018 heb ik besloten om mij alleen te richten op het coachen en trainen van ondernemers. Boekhouden doe ik niet meer.

Heb je de andere kant van de medaille zelf ook meegemaakt?

Ja, absoluut. Door te blijven werken in de hoop dat je bedrijf gaat groeien. Steeds meer geld investeren om ervoor te zorgen dat die continue geldstroom blijft komen. Met het idee dat er dan vanzelf meer geld, meer winst komt. Maar zo werkt het niet.

Vroeger sieradenshop

Ik had vroeger een succesvolle webshop in sieraden. Ik verkocht ontzettend veel sieraden, maar onderaan de streep hield ik niets over. Naast mijn gewone baan werkte ik zeven dagen per week. Ik werkte keihard en vond het leuk om te doen. Op de lange termijn was dit niet vol te houden. Op een gegeven moment moet je er ook geld uit kunnen halen om zelf te kunnen leven.
 
Al het geld dat ik met mijn webshop verdiende, investeerde ik meteen weer in het bedrijf. Dat werkt op de lange termijn niet. Je wilt zelf je hoofd boven water kunnen houden en dat ging zo niet lukken. Met de kennis die ik nu heb, had ik dat heel anders aangepakt.

Coachen ondernemers

Boekhouding doe ik nu niet meer en richt mij nu vooral op het coachen van ondernemers. Ik geef 1 op 1 coaching, workshops en trainingen. Daarbij kijk ik niet alleen naar de inzet van Profit First, maar ook naar de drijfveer van de ondernemer.
 
Hoe denkt hij of zij over het maken van winst en wat voor emoties voelt hij daarbij? Hoe zorg je ervoor dat je meer omzet maakt? En waar kun je op besparen? Als die geldstromen goed zijn ingericht, dan kom je sneller tot de kern en kun je je omzet sneller generen.


Dit artikel is geschreven door klant van Bookd en journaliste Natasha Smit
Deel via: