Eén jaar voorbij gevlogen sinds implementatie Holacracy


Precies 1 jaar geleden werd Holacracy afgetrapt bij Bookd onder begeleiding van OrganizationBuilders. Wat is er veel veranderd sinds die ene dag! Nieuwsgierig wat er allemaal is veranderd?

Eén jaar geleden werd de kick-off van Holacracy gehouden, maar wat was Holacracy ook alweer? In het kort houdt Holacracy in dat teams zelf kunnen bepalen wat zij doen, hoe ze dit doen en wat ze hier voor nodig hebben. Zeg maar dag tegen hiërarchie en managers! Een besluit kan door iedere medewerker zelfstandig worden bepaald vanuit zijn rol. 

Wat zijn nu de voordelen van Holacracy?

Wie kan dat beter uitleggen dan het Bookd team zelf? Robert: "Holacracy geeft structuur in meetings, er is geen "leider" en je kan zelf bepalen welke rollen en verantwoordelijkheden je wilt beoefenen." Rick: "Ik vind het een top systeem wat ons een duidelijke overlegstructuur geeft en wat ervoor zorgt dat iedere medewerker, stagiaire tot eindbaas evenveel inspraak heeft". Kyan: "Holacracy zorgt ervoor dat ik mezelf comfortabel voel om over 'gevoelige' onderwerpen te praten met mijn collega's". Thalitha: "Het meest belangrijke wat Holacracy mij geeft is vrijheid, omdat het de kans geeft om zelf na te denken en besluiten te maken, waardoor ik mij meer betrokken en verantwoordelijk voel".

Weg met die saaie overleggen

Er zijn twee verschillende overleggen in Holacracy: een werk- en een roloverleg. Deze overleggen worden om de week gehouden, waardoor er afwisseling is. Elk teamlid kan tijdens het overleg spanningen inbrengen. Bij een werkoverleg kan je meningen, ideeën of informatie vragen, om actie vragen of het delen van informatie. Wanneer je iets wilt verwachten van een rol, wordt dit besproken in een roloverleg. Tijdens dit overleg worden rollen bepaald, aangepast of verwijderd. 

We zijn nog steeds aan Holacracy aan het wennen, maar het systeem geeft ons een goede structuur. Het zorgt ervoor dat iedereen wordt betrokken. 

Even je geheugen opfrissen over de kick-off?

Deel via: