Ga direct naar de inhoud.

Nieuw btw-identificatienummer eenmanszaken 2020

Heb jij een eenmanszaak? Dan heb je de afgelopen maanden een brief ontvangen van de belastingdienst over een nieuw btw-nummer. Dit zogeheten ‘btw-identificatienummer’ is op 1 januari 2020 van kracht gegaan. Maar wat moet je hier eigenlijk mee?

Lees meer

Welke verzekeringen heb ik nodig als zzp’er?

Als zzp’er heb je veel vrijheid, maar ook veel verantwoordelijkheid. Anders dan bij een werkgever moet je dus zelf zorgen voor verzekeringen, zelf pensioen opbouwen en een oplossing bedenken als je een tijdje niet kunt werken. Als zzp’er is het niet verplicht om een verzekering af te sluiten, maar in sommige gevallen wel verstandig. Dit zijn de meest voorkomende verzekeringen.

Lees meer

Klant aan het woord: De kinderschoenen gaan nu uit

Van een piepklein kantoortje in oktober 2018 naar 25 vestigingen in 2030, dat is waar Joar van den Dool (21) naartoe wil. Hij is vastbesloten Nederland in sneltreinvaart te veroveren met zijn recruitmentbedrijf Exite. Dat betekent grenzen overschrijden en uit je comfortzone stappen, maar wat moet, dat moet, vindt Joar. ,,Ik heb geleerd ervoor te gaan, ook al doet het pijn.’’

Lees meer

Leer collega Jeffrey kennen: Je bent hier de baas over je eigen pakket

Op de opleiding tot applicatieontwikkelaar ging hij op het laatste moment ‘onderuit’, zoals hij zelf zegt. Dat was even slikken, maar gelukkig vond Jeffrey van den Bos (23) een nieuwe opleiding die hij graag wilde doen: bedrijfsadministratie. Die keuze bracht hem al snel bij Bookd, waar hij twee jaar geleden als stagiair binnenkwam. Lees hier het verhaal van Jeffrey.

Lees meer

Wij wensen jou hele fijne feestdagen toe :)

Lekker fout, maar wat hebben we gelachen om deze foto. Wij wensen jou hele fijne feestdagen toe 🎅🎄❄ī¸đŸŽ 
Lees hier meer over onze bereikbaarheid tijdens de feestdagen.

Lees meer

Doei 2019, hallo 2020. Zo rond jij jouw boekhouding goed af

Boekhouding afronden, het is alweer midden december. Tijd om al je losse bonnetjes te verzamelen, de laatste facturen te versturen en de balans op te maken van het afgelopen jaar. Zó rond jij jouw boekhouding goed af.

Lees meer

Expert vertelt: innoveren is een vak

Innovatie is geen gave maar een vak, zo zegt Peter Stooker van Adaptum. Als trainer helpt hij bedrijven om zich verder te ontwikkelen en in de veranderende wereld staande te houden. Lees hier het verhaal over Peter.

Lees meer

Geslaagde Work Smarter 2019

Bookd was dinsdag 5 november aanwezig bij het Work Smarter event van onze samenwerkingspartner Teamleader. Met meer dan 600 aanwezigen, inspirerende sprekers en praktische sessies vonden wij het een geslaagde dag.

Lees meer

Afschrijving van je laptop of tablet, hoe zit dat?

Het einde van het jaar is al bijna in zicht. Je wilt daarom dit jaar nog een tablet of iPhone kopen. Je kan de kosten zakelijk opvoeren, waardoor je minder winst maakt én minder belasting hoeft te betalen. Wat zijn hier de regels voor?

 

Lees meer

Eén jaar voorbij gevlogen sinds implementatie Holacracy

Precies 1 jaar geleden werd Holacracy afgetrapt door OrganizationBuilders bij Bookd. Wat is er veel veranderd sinds die ene dag!  Nieuwsgierig wat er allemaal is veranderd? 

Lees meer

Klant aan het woord: Hard werken, geld verdienen en genieten van je vrijheid

Het ondernemen zat er al vroeg in bij ondernemer en klant van Bookd Mike Ronday (25). Zijn vader moest mee naar de Kamer van Koophandel, omdat Mike nog geen 18 was toen hij zijn eerste eigen bedrijf oprichtte. Hij begon met websites maken, maar al gauw stapte hij over naar het grotere werk: het bouwen van webapplicaties en apps. Mike vertelt over héél hard werken en het streven naar de ultieme vrijheid.

Lees meer

Een verkeerde factuur verstuurd, wat nu?

Shit, je hebt te snel op verzenden gedrukt. Op het laatste moment kom je erachter dat je een foutje hebt gemaakt op de factuur voor deze belangrijke klant. Wat kun je er nu nog aan doen? 

Lees meer

Klinken nieuwe inzichten en praktische tips voor jouw onderneming als muziek in de oren?

Kom dan mÊt korting naar het Work Smarter event op 5 november. Onze samenwerkingspartner Teamleader organiseert het event Work Smarter in de Fabrique in Utrecht. Bookd is deze dag aanwezig met een eigen Booth!

Lees meer

Klant aan het woord: Ondernemers, doe iets aan goede energie!

De wereld kent Ramon Rollfs of Roelofs (51) als Charly Lownoise - van de Happy Hardcore. Toen de vele ups van het leven als DJ leidden tot een flinke down, ging hij aandacht besteden aan zijn lichamelijke en mentale gezondheid. Hij maakt nog altijd muziek met zijn bedrijf Seashore Music, maar geniet ook al jaren van de stilte van mediteren en hij weet inmiddels dat in ieder mens een Boeddha zit. Lees hier het verhaal van klant van Bookd en ondernemer Ramon.

Lees meer

Leer collega Kyan kennen: mappen, mappen, mappen en bijna niks digitaal…

…daar heeft Kyan Verbeek (21) geen last meer van nu hij bij Bookd werkt. In december 2018 begon hij met stagelopen bij ‘de nieuwe boekhouder’ in Delft en hij wil er niet meer weg. ,,Ik zocht een jong bedrijf om stage bij te lopen’’, vertelt Kyan. ,,Eerst zat ik ergens waar heel veel regeltjes waren en heel veel papierwerk. Toen vond ik Bookd en daar zag ik een jong team, nieuwe methoden, fris.’’ Lees hier het verhaal van Kyan. 

Lees meer

Hypotheek aanvragen als zzp’er; onmogelijk of goed te doen?

Een huis kopen is een grote stap. Er wordt veel tijd en moeite in gestoken, al helemaal als je zelfstandige bent. Is een hypotheek aanvragen als zzp’er onmogelijk? Nee, zeker niet. Zorg dat je je cijfers op orde hebt. 

Lees meer

Expert vertelt: Meer winst, meer vrijheid als ondernemer

Hoe ervaar je als ondernemer meer vrijheid? Hoe zorg je ervoor dat je meer winst maakt en dat het geld aan het einde van het jaar ook echt op je bankrekening staat? Natasja Goossen van Happy Profit adviseert ondernemers over het inrichten van hun geldstromen en het maximaliseren van hun winst. ,,Geef je geld gericht uit aan het doel waarvoor je het bedoeld had.’’

Lees meer

Hoe maak je een goede offerte?

Een goede, professionele en krachtige offerte kan het verschil maken. Je kunt er immers een toffe opdracht mee binnenhalen! Of niet. Zit jij vaak met je handen in het haar als je een offerte moet opstellen? Deze blog gaat je helpen!

Lees meer

Klant aan het woord: Aad beleeft het tegenovergestelde van sleur

Van twintig jaar dingen doen die hij eigenlijk niet leuk vond, naar een sprong in het diepe. De 38-jarige ondernemer en klant van Bookd Adelhard Stoel opende in november 2018 een Indiaas restaurant in 's-Gravenzande, diep in het Westland. ,,Daar zijn ze hier niet aan gewend.'' Adelhard zet in op de trouw van zijn gasten, puurheid, authenticiteit en zijn ontwapenende gastvrijheid om Spices and Flavours tot een succes te maken.

Lees meer

Op de Accountancy Expo samen met onze partner Teamleader

Dinsdag 18 juni was Rick bij de Accountancy Expo met onze vrienden van Teamleader CRM; Marlous Stam, Koen Stam en Maaike Franke. Voor het eerst vertelde Rick op het podium hoe tevreden wij van Bookd zijn met Teamleader.

Lees meer

Expert vertelt: jezelf als ondernemer elke keer weer verbeteren en vernieuwen

De wereld verandert razendsnel. De ene na de andere technologische ontwikkeling volgt elkaar op en daar moet je als bedrijf in mee. Expert Vitas Kersbergen van Proposition Hero en zijn collega’s helpen bedrijven om te innoveren.

Lees meer

Pensioen opbouwen als zzp’er

Als zzp’er ben je zelfstandig, onafhankelijk en heb je veel vrijheid. Maar dit betekent ook dat je geen werkgever hebt die belangrijke zaken voor je regelt. Als je ziek bent moet je dit zelf oplossen en ook een pensioenpotje wordt niet voor je gevuld. Maar hoe doe je dat, pensioen opbouwen als zzp’er?

Lees meer

Klant aan het woord: maskers af bij The Company Golfclub

Zakendoen op de golfbaan is op zich niets nieuws, maar Ferry van Dongen (46) doet het met The Company Golfclub nét even anders. Hij neemt zijn leden mee naar golfbanen in verschillende regio's, waardoor je niet elke keer op dezelfde golfbaan speelt en - belangrijker nog - niet steeds dezelfde mensen ontmoet. Van Dongen vertelt over maskers, zijn 'snackmodel' en kwetsbaarheid.

Lees meer

Expert vertelt: hoe zorg je voor een goede cashflow?

Je liquiditeit. Hoe zorg je ervoor dat je voldoende geld hebt op je bankrekening, zodat je je facturen en je personeel kunt betalen? Je cashflow is belangrijk, stelt Mariëlle Kitsz. Als creditmanager helpt zij bedrijven met het managen van hun financiën. Nog specifieker: ze helpt bedrijven om ervoor te zorgen dat hun klanten op tijd betalen door dat proces intern te structureren en vorm te geven.

Lees meer

Dit zijn de voordelen van online boekhouden

Ben jij nog van de papieren administratie? Als je succesvol wilt ondernemen is het belangrijk dat je je boekhouding goed op orde hebt. En als je elke laatste dag van het kwartaal moet zoeken naar alle bonnetjes die je de afgelopen drie maanden hebt opgespaard, is dat niet handig voor jouw overzicht en succes. Online boekhouden is goud!

Lees meer

Onze partner: niet alleen rapportages, ook financieel advies

Met de rapportage software van Visionplanner helpt Adriaan Heijboer accountants en boekhouders om hun financiële cijfers sneller en meer geautomatiseerd te verwerken. Met de software hebben ondernemers ten alle tijden inzicht in hun cijfers en kunnen zij hun bedrijf beter aansturen. De cijfers worden automatisch verwerkt, waardoor de accountant meer tijd overhoudt om zijn klanten financieel advies te geven.

Lees meer

Klant aan het woord: toen een puber met een bijbaan, nu een duurzame inspirator

Het was ’maar’ een bijbaantje, toen Freek Wesstein op zijn 13e bij kwekerij Van der Burg in Naaldwijk aan de slag ging. Nu is hij 24 en binnenkort zet hij zijn handtekening om mede-eigenaar te worden. Hij stak de handen uit de mouwen om het Naaldwijkse bedrijf om te bouwen tot Aloë Vera-specialist. Wesstein haalt zijn werkplezier vooral uit duurzaam werken en leven, inspireren en ‘goed doen’.

Lees meer

7 handige programma’s voor het opstellen van facturen

Het maken van verkoopfacturen is een belangrijk onderdeel binnen jouw bedrijf. Daarom wil je natuurlijk dat dit zo snel en gemakkelijk mogelijk gaat. Ben jij nog van de templates in Word? Stap dan over op een handig factuurprogramma. We hebben zeven programma's voor jou op een rijtje gezet!

Lees meer

Relatiegeschenken en kerstpakketten als zzp'er, hoe zit dat?

December is begonnen en het einde van het jaar is in zicht. Een mooie tijd om stil te staan bij het afgelopen jaar en om je dankbaarheid te verspreiden. Wil je dit jaar jouw zakenrelaties een geschenk geven? Let dan wel op dat je je aan de juiste voorwaarden voor relatiegeschenken en kerstpakketten als zzp'er houdt.

Lees meer

Auto van de zaak of toch liever privé?

Een auto van de zaak rijden: hoe zit dat precies? Is dit voordeliger dan privé een auto rijden? En mag je met een auto van de zaak ook privéritjes maken? Lees er alles over in deze blog!

Lees meer

Dag oude organisatiestructuur, hallo Holacracy!

Al maanden keken wij uit naar de kick-off van Holacracy. Afgelopen woensdag was het dan eindelijk zover! Onder leiding van Pieter Wijkstra en Maaike Burghouts van OrganizationBuilders stond bij Bookd de hele dag Holacracy centraal. En wat een toffe dag was dat.

Lees meer

Onze partner: elke dag bij zonder bonnetjes in te hoeven boeken

Je bonnen scannen, herkennen en automatisch laten verwerken. Daar draait het om bij DizzyData. Met behulp van een online platform kun je jouw online facturen insturen, autoriseren en digitaal laten verwerken. ,,Als ondernemer wil je niet teveel tijd kwijt zijn aan je boekhouding’’, stelt Micha Smit, commercieel directeur van DizzyData. ,,Je wilt je aandacht richten op het ondernemen zelf. Met ons platform maken we het verwerken van facturen een stuk simpeler en efficiënter.’’

Lees meer

Btw-aangifte doen? 7 tips voor een foutloze aangifte

Het derde kwartaal is alweer voorbij en daarmee ook 3/4 van het jaar! Hoe staat het er bij jouw onderneming voor? Heb je al je doelen tot nu toe kunnen behalen? Dit is hét moment voor een goede zakelijke reflectie. En natuurlijk ook om je btw-aangifte de deur uit te doen. Voor dat laatste hebben we een aantal tips opgesteld (waarvan nummer 1 waarschijnlijk de belangrijkste is).

Lees meer

Vakantiegeld voor ondernemers: hoe zit dat?

Voor werknemers in loondienst is de maand mei een hele mooie maand. Het vakantiegeld wordt dan namelijk gestort op de meeste rekeningen. Maar vakantiegeld voor ondernemers wordt niet zomaar gestort. Hoe zorg je ervoor dat je straks met een cocktail in de hand en geld in de portemonnee op een prachtig bountystrand in de Bahama’s kunt liggen?

Lees meer

Klant aan het woord: een manager, maar bouwer. Vanuit het niets een groot bedrijf creëren.

Als financieel directeur van Euroloop heeft Henk Barentsen (54) een mooie baan in de haven van Rotterdam. De ondernemer uit Willemstad ziet zichzelf niet als manager, maar als bouwer. Hij vindt het mooi om vanuit het niets een groot bedrijf op te bouwen en daar werkt hij hard voor. Verder is hij druk bezig om zichzelf op persoonlijk vlak te ontwikkelen.

Lees meer

Uurtje-factuurtje heeft z'n beste tijd gehad

Het einde van het uurtje-factuurtje is in zicht. Dit verdienmodel, waarbij zelfstandigen en bedrijven facturen sturen voor de uren die ze hebben gewerkt, wordt steeds vaker vervangen door andere verdienmodellen.

Lees meer

7 tips om facturen sneller betaald te krijgen

Je hebt hard gewerkt voor een klant en de factuur direct na het afronden van de opdracht verstuurd. Toch verschijnt het geld maar niet op je rekening. De betalingstermijn is zelfs al verstreken! Herkenbaar? Het blijft vervelend als een klant je factuur laat of misschien zelfs niet betaalt. Met deze tips krijg jij je facturen sneller betaald.

Lees meer

Bookd opnieuw genomineerd voor de Exact Cloud Award

Wij zijn opnieuw genomineerd voor de Exact Cloud Award! Bookd behoort daarmee tot de top 15 administratie- en accountantskantoren die op innovatieve wijze samenwerken met hun klanten. Het kantoor dat cloud, innovatie en samenwerking als beste combineert wint de award.

Lees meer

5 belangrijke onderdelen van een goed businessplan

Wil je een bedrijf starten of voor jezelf beginnen? Dan is een goed businessplan belangrijk; onmisbaar zelfs! Met een businessplan geef je vorm aan je onderneming en je wordt gedwongen na te denken over keuzes. Zo'n plan hoeft niet lang te zijn, wel volledig. Maar wat neem je op in je businessplan? 

Lees meer

Klant aan het woord: rust in je onderneming door een goed bedrijfsplan

Als ondernemer wil je betrokken zijn bij jouw merk. Je hebt een heldere doelstelling nodig en een goed bedrijfsplan. Veel ondernemers hebben daar moeite mee. Die gaan gewoon aan de slag en zien wel waar het schip strandt. Maar als je voor jouw merk de verantwoordelijkheid afschuift op een ander, wordt het nooit zo goed dan als je er zelf nauw bij betrokken blijft.

Lees meer

6 financiële valkuilen voor startende ondernemers

Een omzet die tegenvalt, klanten die te laat betalen of een onverwachte brief van de belastingdienst. De financiën kunnen voor startende ondernemers soms voor behoorlijk wat stress, tegenslagen en chaos zorgen. En dat is ontzettend zonde! Ben jij net voor jezelf begonnen als zzp’er? Zorg ervoor dat je niet in deze valkuilen voor startende ondernemers stapt.

Lees meer

7 tips voor een productieve werkdag

Zeg eens eerlijk. Als jij ’s avonds je laptop dichtklapt en je agenda sluit, kun je dan zeggen dat je een productieve werkdag hebt gehad? Soms hebben we van die dagen dat de uren aan ons voorbijvliegen en we eigenlijk niet doorhebben waarheen.

Lees meer

Bookd doet mee aan de Fenexpo Businessdagen op 10,11 en 12 april

Op 10, 11 en 12 april staan wij op de Fenexpo beurs in evenementenhal Gorinchem. Zakendoen, inspireren en netwerken, daar draait het om tijdens de Fenexpo Businessdagen.

Kom je ook?

Lees meer

De kleine dingen maken jouw administratie gemakkelijker en sneller.

Bij het doen van jouw administratie denk je vaak aan de verwerking van je bonnetjes. Na afloop, als al je werk gedaan is, begin je vaak pas over je boekhouding na te denken. Maar realiseer je je ook dat je dit proces ook zo kunt structureren, dat je boekhouding na het beëindigen van je werk al bijna gedaan is?

Lees meer

Vertrouwen of controleren?

Om echt te kunnen vertrouwen zul je veel lef moeten hebben. Je moet namelijk vaak tegen je gevoel ingaan. De een zal meer moeite hebben met het vertrouwen van anderen dan de ander. Dit is ook het moeilijkste van het anders durven te werken.

Lees meer

Je verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid? Waarom? Daarom!

Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn toch lastig, ingewikkeld en vooral niet te betalen? De verzekeringsexpert Johan Berkouwer van www.datishetverschil.nl vertelt mij dat het allemaal wel mee valt. "Dat negatieve beeld over verzekeringen klopt niet." 

Lees meer

Zonder doel kun je niet scoren

Je hebt een bedrijf opgezet. Een eenmanszaak, een BV of een grote keten. Dat is leuk en spannend, maar die klanten komen niet zomaar. Daar moet je wat voor doen. Het is slim om een helder doel te formuleren. Om niet zomaar een beetje te zwemmen en te kijken waar je uitkomt. Bekende coaches als Arjan Zuidhof en Michael Pilarczyk stimuleren hun klanten ook om hun doelen zo helder en praktisch mogelijk op te stellen.

Lees meer

10 tips voor het succesvol opzetten en voeren van je administratie voor ZZP, eenmanszaak, MKB

In dit artikel beschrijft Rick van der Burg een aantal waardevolle tips voor het succesvol opzetten en voeren van je administratie en boekhouding voor een eenmanszaak, ZZP en kleine MKB ondernemers.

Lees meer

Slechts 25% van ZZP en MKB plant financieel vooruit

Bij het laten groeien van je bedrijf is financieel vooruitkijken super belangrijk. Uit het onderzoek van Sprout blijkt dat slechts 25% van de ondernemers zich laat ondersteunen bij de rentabiliteit prognoses (begroting van de winstgevendheid van een onderneming) en het regelen van de pensioenvoorziening. Financieel vooruitkijken is belangrijk om problemen te voorkomen en om betere beslissingen te kunnen nemen waarmee je je doelen stelt en niet onbelangrijk deze ook bereikt.

Lees meer

Masterclass ''De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)'' voor MKB

Vorige week bezochten enkele medewerkers van Bookd een Masterclass waarin de “De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)” werd toegelicht voor het MKB, ZZP en ondernemers. Lees hier wat je nu precies moet doen voor en na 25 mei 2018.

Lees meer

Hoe manage jij jezelf en houd je meer energie over?

Een goede onderneming runnen is gaaf. Je denkt na over de marketing, strategie en de visie van je bedrijf. Maar denk je wel eens na over het ‘managen’ van jezelf? Hoe zit het met jouw gezondheid, met jouw energie niveau en hoe zorg je ervoor dat dat hoog blijft? Dat je door alle ontwikkelingen en drukte in je bedrijf niet onderuit gaat en straks met een burn-out thuis zit.

Lees meer

Geslaagde People Business Beurs

Weg met je oude, dure en trage boekhouder! Met deze boodschap was ons team op 17 en 18 januari 2018 op de Peoples Business Beurs te vinden. 

Lees meer

Bookd doet mee aan People Business beurs op 17 en 18 januari

Op 17 en 18 januari van 16:00 uur tot 21.30 uur vindt de 19e editie van People’s Business in Rotterdam plaats.
Wij doen mee en verwelkomen je graag op onze stand.

Lees meer

Klant aan het woord: Ook zo'n hekel aan je boekhouding?

Natasha is freelance journaliste en organiseert daarnaast surfcamps. Ze had een grote hekel aan haar boekhouding, totdat ze Bookd leerde kennen! "Elk jaar weer worstelde ik me weer dagenlang door mijn doos met bonnetjes heen. Alleen de gedachte er aan maakte me al moedeloos. Ik vond ondernemen geweldig, maar die boekhouding? Het doorspitten van al die bonnetjes en de gegevens stuk voor stuk intypen in Excel. Dat is toch zonde van je tijd? Ik kan mijn tijd wel beter besteden."

Lees meer

Bookd is een erkend leerbedrijf

De jeugd heeft de toekomst! Daarom zijn wij heel blij dat we sinds kort zijn geselecteerd als een Erkend Leerbedrijf. 

Lees meer

Bookd genomineerd voor Exact Cloud Award 2017

Onze vernieuwende aanpak wordt nu al beloond. We zijn genomineerd voor de Exact Cloud Award!
Dit is de verkiezing voor accountants- en administratiekantoren die op innovatieve wijze met hun klanten samenwerken. Laat dat nu juist één van onze speerpunten zijn!

Lees meer

Dit is een test van de blogs

Even kijken of het werkt

Nieuw btw-identificatienummer eenmanszaken 2020


Heb jij een eenmanszaak? Dan heb je de afgelopen maanden een brief ontvangen van de belastingdienst over een nieuw btw-nummer. Dit zogeheten ‘btw-identificatienummer’ is op 1 januari 2020 van kracht gegaan. Maar wat moet je hier eigenlijk mee?

Bescherming van je privacy

Het nieuwe btw-identificatienummer is een gevolg van discussies over de privacy van eenmanszaken. In het btw-nummer zoals je dat altijd hebt gebruikt is namelijk jouw BSN – je unieke persoonsnummer – opgenomen. Met dit nummer kan de overheid onder andere gegevens over jou opzoeken. Het is dus een heel persoonlijk nummer die niet voor iedereen bedoeld is. In het nieuwe btw-identificatienummer is het BSN niet opgenomen waardoor deze minder fraudegevoelig is dan het oude nummer. 

Btw-identificatienummer 

Het nieuwe nummer heet jouw btw-identificatienummer. Dit nummer bestaat uit een landcode (NL), 9 cijfers, de letter B en 2 cijfers als controlegetal. De 9 cijfers zijn willekeurig en hebben niets meer te maken met jouw BSN. 

Een voorbeeld van een btw-identificatienummer:

 • NL123456789B12

Dit nieuwe nummer gebruik je voor communicatie met klanten. Omdat jouw BSN niet meer is opgenomen in dit nummer, blijft jouw privacy beter gewaarborgd dan met het oude btw-nummer.

Omzetbelastingnummer

Dus je kunt het oude nummer gewoon vergeten? Nee, zeker niet. Je oude btw-nummer wordt je omzetbelastingnummer en blijft gewoon van kracht. Je gebruikt dit nummer voor communicatie met de belastingdienst. Dit nummer kun je dus terugvinden op formulieren van de belastingdienst of gebruik je als je bijvoorbeeld btw-aangifte doet.

Dus, wat moet ik nu doen?

 • Gooi je oude btw-nummer niet weg! Bewaar deze als omzetbelastingnummer voor communicatie met de belastingdienst. 
 • Vermeldt je nieuwe btw-identificatienummer op je website, facturen, webshop of andere communicatiemiddelen. Overal waar je voorheen je oude btw-nummer op had staan.
 • Informeer je boekhouder of accountant over het nieuwe nummer.

Dit artikel is geschreven door klant van Bookd Liz Huisman van Zinvol Teksten

Welke verzekeringen heb ik nodig als zzp’er?


Als zzp’er heb je veel vrijheid, maar ook veel verantwoordelijkheid. Anders dan bij een werkgever moet je dus zelf zorgen voor verzekeringen, zelf pensioen opbouwen en een oplossing bedenken als je een tijdje niet kunt werken. Als zzp’er is het niet verplicht om een verzekering af te sluiten, maar in sommige gevallen wel verstandig. Dit zijn de meest voorkomende verzekeringen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering 

Je kunt altijd ziek worden, een ongeluk krijgen of om een andere reden niet kunnen werken. Als je in loondienst bent heb je dan recht op een uitkering. Maar ben je zelfstandige? Dan krijg je van de overheid niets als je arbeidsongeschikt raakt. Je kunt er daarom voor kiezen om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid

Als je dan ziek wordt of een ongeluk krijgt en niet meer kunt werken, krijg je toch nog een maandelijkse vergoeding. Het is aan jou of je hiervoor kiest. De premie die je betaalt is afhankelijk van je leeftijd, beroep en het bedrag dat je wilt verzekeren. 

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering kost natuurlijk geld, maar is wel fiscaal aftrekbaar. Je moet goed bij jezelf nagaan wat het risico is om arbeidsongeschikt te raken. Werk je bijvoorbeeld in de bouw? Dan is de kans op een ongeluk groter dan als je ‘veilig’ op kantoor werkt. 

Bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering 

Ben je bij een klant op gesprek en gooi je per ongeluk koffie over iemands laptop of raakt er door jouw toedoen iemand gewond? Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor materiële of letselschade die je aanbrengt bij anderen terwijl je aan het werk bent. In zulke gevallen vergoedt een particuliere aansprakelijkheidsverzekering deze schade niet. 

Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering daarentegen ben je verzekerd voor beroepsfouten. Deze verzekering is vooral nuttig voor beroepen met een adviserende functie, bijvoorbeeld voor architecten of advocaten. Een verkeerd advies of verkeerde berekening kan dan namelijk al leiden tot grote schade. 

Inventarisverzekering 

Heb jij net een nieuw bedrijfspand gehuurd en een volledige inboedel aangeschaft? Dan heb je ook een zakelijke inventarisverzekering nodig om je inventaris te verzekeren. Het zou je maar gebeuren dat er brand ontstaat of er ingebroken wordt! 

Maar ook als je vanuit huis werkt kan een inventarisverzekering een optie zijn. Vaak heb je al een inboedelverzekering waarmee je persoonlijke inboedel verzekerd is, maar het verschilt per verzekering of ook je zakelijke spullen verzekerd zijn. Hier kun je dus een aparte verzekering voor afsluiten. 

Zakelijke rechtsbijstandverzekering

Een klant die jouw factuur niet betaalt, een opdrachtgever die niet blij is met de opgeleverde applicatie en weigert te betalen of een overtreding van de milieuregels tijdens een bouwproject. Het kan zomaar voorkomen dat je als zelfstandige te maken krijgt met een zakelijk conflict. Het is dan fijn als je juridische ondersteuning kan krijgen.

Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering betaal je maandelijks een premie (afhankelijk van je beroep en het risico) en heb je recht op deze juridische hulp. Daarnaast worden door deze verzekering kosten voor bijvoorbeeld advocaten of deurwaarders vergoed. 

Pensioen

Pensioen, heb jij daar al over nagedacht? Als zelfstandige is er niemand die voor jou pensioen opbouwt. Het is dus belangrijk om te bedenken waar je op je oude dag van gaat leven. Dit kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je zelf een spaarpotje bijhouden, maar ook instappen op een broodfonds of een pensioenpolis afsluiten bij een verzekeraar. Als je eenmaal de 65+ hebt bereikt, is het toch fijn als je van iets meer rond kunt komen dan enkel AOW.

Dit artikel is geschreven door klant van Bookd Liz Huisman van Zinvol Teksten


Klant aan het woord: De kinderschoenen gaan nu uit


Van een piepklein kantoortje in oktober 2018 naar 25 vestigingen in 2030, dat is waar Joar van den Dool (21) naartoe wil. Hij is vastbesloten Nederland in sneltreinvaart te veroveren met zijn recruitmentbedrijf Exite. Dat betekent grenzen overschrijden en uit je comfortzone stappen, maar wat moet, dat moet, vindt Joar. ,,Ik heb geleerd ervoor te gaan, ook al doet het pijn.’’

Wie ben je en wat doet jouw bedrijf?

,,Ik ben Joar van den Dool, oprichter en eigenaar van recruitmentbedrijf Exite in Rotterdam.’’

Exite werft en selecteert young professionals en helpt hen aan werk in de horeca, office management, sales/marketing en facilitaire dienstverlening. Volgend jaar komt daar ook de zorg bij, vertelt Van den Dool in zijn kantoor in een hip bedrijfsverzamelgebouw in Rotterdam. Ook bemiddelt Exite voor ZZP’ers. Terwijl hij vertelt, houdt Van den Dool met een schuin oog de drie mobiele telefoons in de gaten die voor hem op tafel liggen. ,,Ik heb expres gekozen voor brede categorieën, met het oog op de groei. Ik verwacht dat het onderdeel ‘zorg’ uiteindelijk zal uitgroeien tot ‘overheid’.’’

De groei komt zeker, zegt Van den Dool en in de nabije toekomst gaat er dan ook nogal wat veranderen voor hemzelf en zijn bedrijf. Het ‘piepkleine kantoortje in Ridderkerk’ van waaruit hij in oktober 2018 begon, zal dan niet meer dan een herinnering zijn. ,,Die eerste maanden heb ik heel veel fouten gemaakt, met boze klanten als gevolg. Ik kon soms niet de mensen leveren waarnaar opdrachtgevers op zoek waren. Inmiddels heb ik allerlei slimme apps voor de planning en gaat er veel automatisch. Momenteel hebben we ongeveer 40 mensen ergens in dienst en we hebben er 2500 in ons bestand.’’

Wat is er bijzonder aan jouw bedrijf?

,,We zijn heel snel en we zijn heel goed in communicatie. We vinden het superbelangrijk om een goede werkgever te zijn. Een band opbouwen, met opdrachtgevers en professionals, is toch wel het meest bijzonder. We ontzorgen, faciliteren en zijn een full-service partner.’’

Op de vraag waar hij trots op is, gaat hij nóg iets meer rechtop zitten en komt hij op zijn toekomstplannen. ,,Ik ben er trots op dat we na een jaar al zover zijn. De kinderschoenen gaan nu uit. Volgend jaar september wil ik een vestiging openen in Amsterdam. Ik ga mezelf vervangen, ik moet loskomen van het operationele deel van Exite. Rotterdam moet het binnenkort dan ook zonder mij doen, want ik ga in Amsterdam de boel opzetten. Als het loopt, ben ik eigenlijk klaar.’’

Om zijn plannen te kunnen waarmaken, moet niet alleen het bestand van werkzoekenden groeien, maar ook zijn eigen groep werknemers. ,,Ik ben op zoek naar verschillende soorten mensen voor Exite. Niet alleen ‘topsporters’. Die zijn immers ook zo weer weg als ze iets beters vinden. Mensen met veel ervaring zoek ik, of met veel potentie. Ik wil graag opleiden, motiveren en inspireren.’’ Wat je zelf mee moet nemen om bij Exite te werken? ,,Je moet je eigen inspiratie zijn, de motivatie moet ook uit jezelf komen. Grow some balls en dóe het gewoon.’’

Zelf stapte hij over zijn eigen schaduw heen toen hij acquisitie voor Exite moest gaan doen. ,,Dat was enorm spannend om voor je eigen bedrijf, je kindje, te moeten doen. Ik heb daarin mijn grenzen verlegd en ben uit mijn comfortzone gestapt, gewoon doorgeknald.’’ Een ‘nee’ van een potentiële klant doet inmiddels niet meer zo’n pijn: ,,Wat ik nu het meest jammer vind als een bedrijf ons niet wil inhuren, is dat je geen toegevoegde waarde kunt leveren waar ik denk dat dat nodig is.’’

Wat is jouw passie?

,,Mijn passie en motivatie is om mensen te verbinden en bij te dragen aan iemands loopbaan. Hier vieren we het echt als we iemand aan een leuke baan hebben geholpen. Natuurlijk omdat we er geld aan verdienen, maar we vinden het ook oprecht leuk om mensen verder te helpen en een match te vinden met een bedrijf.’’ Onder de zakelijke laag zit voor Van den Dool ook duidelijk iets anders belangrijks: ,,Verbinden en matchen moet voor mij de drive zijn; als je het alleen maar voor het geld doet, is het niet leuk.’’ De ondernemer beseft dat hij met Exite ingrijpende veranderingen teweeg kan brengen. ,,Heel bijzonder is het om het leven van mensen te veranderen. Sommigen verhuizen naar een compleet andere regio voor een leuke baan, dat is voor ons een grote verantwoordelijkheid.’’

Hoe staat je bedrijf in de markt?

,,We zijn een jonge, innovatieve speler op de markt en mensen waarderen dat. Eenmaal klant bij ons, blijven bedrijven terugkomen. Ik ben er zeker van dat er nog heel veel groeipotentie is.’’ Hij legt uit dat een economie die een beetje terugloopt het voor hem makkelijker maakt: ,,juist dan willen bedrijven meer flexibele krachten.’’

Hoe doe jij je boekhouding en wat is er veranderd?

,,Bij Bookd ben ik via LinkedIn terechtgekomen, nadat ik een oproep deed voor een boekhouder. Ik kwam met Rick in contact. Van hem kreeg ik op zaterdagavond om half twaalf antwoord op al mijn vragen en toen dacht ik: die moet ik hebben. Mijn boekhouding was een zooi, overal lagen bonnen, ik vergat dingen te betalen. Nu heb ik overzicht. Bookd heeft alles netjes opgeruimd.’’

Wat zijn je dromen als ondernemer?

Van den Dool denkt even na of hij zijn materiële wensen zo plompverloren bekend wil maken en besluit het maar gewoon te doen: ,,Voor mijn 25ste wil ik in een Range Rover rijden en voor mijn dertigste miljonair zijn.’’ Om te vervolgen met een grote ‘maar’: ,,Mijn grootste droom is van Exite een landelijk bedrijf maken. Binnen tien jaar wil ik 25 vestigingen en als ik daarvoor die Range Rover moet inleveren, dan graag. Het gaat om het doorzettingsvermogen, visie en daarin volharden. Maak je acties daarnaar en blijf niet hangen in ‘ik zou wel…’.’’

Wat heb je geleerd?

,,Dat ik mijn grenzen moest opzoeken en er overheen moest gaan om dingen te bereiken. Ik heb geleerd ervoor te gaan, ook al doet het pijn. Voor de toekomst is een van de belangrijkste uitdagingen om alles zelf te financieren, wat nog best moeilijk is als je in korte tijd veel vestigingen wil openen.’’

Dit artikel is geschreven door klant van Bookd en fotografe Fleur Halkema


Leer collega Jeffrey kennen: Je bent hier de baas over je eigen pakket


Op de opleiding tot applicatieontwikkelaar ging hij op het laatste moment ‘onderuit’, zoals hij zelf zegt. Dat was even slikken, maar gelukkig vond Jeffrey van den Bos (23) een nieuwe opleiding die hij graag wilde doen: bedrijfsadministratie. Die keuze bracht hem al snel bij Bookd, waar hij twee jaar geleden als stagiair binnenkwam.

De weg naar Bookd

,,Het coderen wilde ik gaan doen omdat mijn vader dat ook deed’’, vertelt Jeffrey. ,,Maar dat is dus niks geworden. Toen dacht ik eerst nog aan hbo Accountancy, maar uiteindelijk leek het me beter om eerst een mbo opleiding te gaan doen.’’ Via de opleiding bedrijfsadministraie aan het ROC Mondriaan kwam Jeffrey als stagiar bij Bookd terecht en dat beviel meteen goed. ,,Bookd is geen standaard bedrijf en ze gingen in het tweede jaar van mijn opleiding hard groeien. Ik wilde daar blijven, maar ik heb nog wel de opleiding afgemaakt.’’

Jeffrey twijfelt of hij die hbo-opleiding ooit nog zal doen. ,,De lesstof is meestal niet zo hedendaags, een beetje gedateerd. Het leuke aan Bookd is dat we innovatief zijn; we lopen als boekhoudkantoor voorop met de technologieën die we gebruiken.’’

Baas over eigen taak

Jeffrey is, samen met collega Marloes, bookdkeeper. ,,Dat betekent dat ik bonnen en facturen van klanten inboek en verwerk.’’ Het bedrijf werkt volgens de spelregels van Holacracy, waarbij elke werknemer zijn eigen takenpakket heeft. Autoriteit en besluitvorming zijn in dit systeem verdeeld over teams die zichzelf organiseren. ,,Ik heb op zich geen probleem met hiërarchie, maar het is een unieke kans om op deze manier te werken. Er zijn maar weinig bedrijven die het zo doen’’, legt Jeffrey uit. ,,We hebben hier bijvoorbeeld geen vast aantal vrije dagen, het is je eigen verantwoordelijkheid om te bepalen wanneer je vrijneemt. Als je werk af is, kan je weg. Dat gebeurt bij mij niet zo vaak, want er is altijd wel iets te doen en anders zit ik toch maar thuis op de bank. Ik stop wel bijna altijd om vijf uur, maar ik kan thuis eventueel doorwerken.’’

Toekomst

,,Ik zie mezelf nog wel een paar jaar bij Bookd werken; er zit genoeg groei in het bedrijf en ook persoonlijk kan ik hier nog wel een tijd vooruit.’’ Momenteel is Bookd bezig om het ontvangen in inboeken van bonnen en facturen van klanten nog verder te automatiseren. ,,Dat scheelt mij uiteindelijk ongeveer de helft van het werk, waardoor ik meer klanten kan helpen.’’  Mensen helpen is iets dat Jeffrey graag doet: zo heeft hij zijn bijbaan als kwaliteitsmanager bij Albert Heijn tot afgelopen zomer volgehouden. Uiteindelijk was hij acht jaar lang vraagbaak voor klanten van de supermarkt.

,,Bij Bookd zou ik op termijn wel accountmanager willen worden. Liever geen vestigingsmanager, want dan heb ik wel die hbo opleiding nodig. Voorlopig heb ik even geen zin in een nieuwe opleiding, maar ik wil wel graag cursussen doen, bijvoorbeeld over regelgeving en accountancy.’’

Dit artikel is geschreven door klant van Bookd en fotografe Fleur Halkema


Wij wensen jou hele fijne feestdagen toe :)


Lekker fout, maar wat hebben we gelachen om deze foto. Wij van Bookd wensen jou hele fijne feestdagen toe en een knallend nieuwjaar đŸŽ…đŸŽ„â„ī¸đŸŽ

Hieronder onze bereikbaarheid tijdens de feestdagen:

 • 1e kerstdag zijn we gesloten
 • 2e kerstdag zijn we gesloten
 • Oudjaarsdag zijn we tot 16:30 uur bereikbaar
 • Nieuwjaarsdag zijn we gesloten

Derde kerstdag vieren we weer op kantoor met ons team en beantwoorden jouw vraag graag. Je kunt dus altijd jouw vraag even mailen naar support@bookd.nl.

Doei 2019, hallo 2020. Zo rond jij jouw boekhouding goed af


Boekhouding afronden, het is alweer midden december. Tijd om al je losse bonnetjes te verzamelen, de laatste facturen te versturen en de balans op te maken van het afgelopen jaar. Zó rond jij jouw boekhouding goed af.

Boekhouding afronden? Hier wat extra tips =)

 1. Verzamel al je verstuurde facturen.
  Misschien maak je al gebruik van een boekhoudprogramma waarin ze keurig staan opgeslagen. Niet? Haal dan die mappen open en ruim die laatjes op, zodat je een compleet overzicht hebt.

 2. Ditzelfde geldt voor alle aankoopfacturen en bonnen.
  Zijn deze al allemaal doorgegeven aan de boekhouder of missen er nog een paar? Zonder bon is het heel lastig om je aankopen te verantwoorden. Zorg dus dat je deze goed bij de hand hebt en overzichtelijk bewaart. Je kunt papieren bonnen ook inscannen, zodat je ze online in een map kunt bewaren. Let ook op de automatische afschrijvingen waar je misschien geen factuur van krijgt.

 3. Rijd je privé een auto?
  Voeg dan je zakelijk gereden kilometers toe. Je mag € 0,19 per zakelijk gereden kilometer aftrekken van je opbrengst. Je kunt hiervoor een bon maken op de laatste dag van het jaar (wanneer je niet meer gaat rijden).

 4. Heb je nog grote uitgaven gedaan dit jaar?
  Deze bonnen heb je waarschijnlijk al ingeboekt in de boekhouding, maar wist je dat je ook een beroep kunt doen op de kleinschalingsheidsinvesteringsafstrek? (En ja, dat is één woord. Leuk voor galgje deze kerstdagen). Als je tussen de €318,45 en €2300,- investeert in bedrijfsmiddelen, denk bijvoorbeeld aan een computer of camera, kun je voor deze aftrek in aanmerking komen.

 5. Boekhouding afronden? Vergeet de afschrijvingen niet.
  Dit betekent de waardevermindering van een object. Een object, bijvoorbeeld een laptop of auto, wordt steeds minder waard. Niet alle kostenposten mag je in één keer afschrijven. Koop je een auto voor € 20.000 euro en gaat die 10 jaar mee? Dan mag je per jaar € 2000 afschrijven.

 6. Spam je boekhouder. Heb je nog vragen die je écht kwijt wilt?
  Straks komen alle jaaraangiftes eraan, dus je hebt nu nog even de tijd om je vragen te stellen aan je boekhouder. Straks zit-ie tussen de papieren gedoken (of in ons geval: tussen de digitale cijfertjes).

Dit artikel is geschreven door klant van Bookd Liz Huisman van Zinvol Teksten

Expert vertelt: innoveren is een vak


Innovatie is geen gave maar een vak, zo zegt Peter Stooker van Adaptum. Als trainer helpt hij bedrijven om zich verder te ontwikkelen en in de veranderende wereld staande te houden. 

Veel bedrijven willen vooral hun eigen service of product exploiteren. Dat is belangrijk, maar soms vraagt de markt ook om naar links of naar rechts te gaan. Nog niet zo lang geleden kon een bedrijf 25 jaar lang hetzelfde doen, die tijden zijn voorbij. Door mondiale technologische ontwikkelingen wordt de levenscyclus van veel business modellen steeds korter. Je zult je steeds vaker moet aanpassen aan nieuwe en veranderende omstandigheden. 

Dan kun je twee dingen doen. Je kunt een externe adviseur binnenhalen die je helpt innoveren. Of je kunt een trainer / coach inhuren, die je leert hoe je zelf kunt innoveren, dat doen ze bij Adaptum. 

Wat doe jij over vijf jaar?

"Het gaat om exploitatie en exploratie. To explore: dat gaat over het ontdekken van je toekomst. Wat doe jij over vijf jaar? Waar draait je bedrijf dan op? Het gaat om het ontwikkelen van je bedrijf.

Daarbij kunnen we een enkel innovatieproject, een enkele reis begeleiden. Een klant komt met een idee en wij zorgen er samen met de opdrachtgever voor dat dat idee realiteit wordt. Dat het een leverbaar product wordt, waar mensen voor willen betalen. Dat noemen wij een enkele reis, een coproductie waarbij de ondernemer aan de bal blijft. Het is zijn bedrijf en zijn toekomst. Wij zorgen er enkel voor dat er geen ongelukken gebeuren tijdens die reis en dat de meest kansrijke route wordt bewandeld.

Het liefst helpen we het bedrijf om zichzelf verder te ontwikkelen. Om zelf innovatievaardigheden toe te passen en het bedrijf te laten groeien. We trainen de mensen niet in een saai zaaltje, maar in hun eigen praktijk. We leren innoveren in concrete situaties."

De wereld staat niet stil

"Veel bedrijven zijn nog steeds gericht op het maken van producten en willen die producten fysiek verkopen in een winkel. Denk bijvoorbeeld aan de Blokker. Met de huidige technologieën en de opkomst van het internet is dat vaak achterhaald. Ze moeten gaan innoveren en meer diensten (online) gaan aanbieden. Dat vraagt om een nieuw businessmodel en dus om innovatie. Ik denk dat geen enkel bedrijf in een statische vorm kan blijven bestaan. Wij helpen dat soort bedrijven om zichzelf opnieuw uit te vinden.

De wereld staat niet stil. Je loopt persoonlijk en zakelijk veel mis als je net doet alsof de wereld stilstaat. Verandering heeft altijd twee gezichten: het is een bedreiging en tegelijkertijd een kans. Door stappen die ik zelf heb gezet met mijn bedrijf, heb ik gezien hoe je je als bedrijf en persoon kunt ontwikkelen. Hoe je jezelf en jouw bedrijf opnieuw kunt uitvinden."

Zelf bekwaam worden in innovatie

"Wij zijn geen consultants of adviseurs. We zijn veel meer een trainer / coach en willen ervoor zorgen dat je zelf bekwaam wordt in het vak innovatie. Je kent je markt, je klanten, daarom kun jij zelf het beste innoveren.

Daarbij richten we ons niet op startups, maar op gevestigde ondernemers. Voor bestaande ondernemers kan het erg moeilijk zijn om te innoveren. Bij een startup willen mensen vooruit, terwijl er bij innovatie in een gevestigde onderneming ook een proces van terminatie plaatsvindt. Binnen zo’n bedrijf is lang niet altijd iedereen enthousiast om aan iets nieuws te beginnen." 

Roze bril

"Innovatie is ook een vak. Bij veel bedrijven gaan veel dingen onnodig mis. Ze zijn bijvoorbeeld compleet overtuigd van hun idee en hebben in feite een roze bril op. Negen van de tien start-ups halen de eerste drie jaar niet. Veel nieuwe ideeën in gevestigde bedrijven worden om dezelfde regen ook geen realiteit. Die roze bril kan ervoor zorgen dat te lang wordt doorgegaan met uitwerken en investeren in een idee en dat kan een grote valkuil zijn. 

In de creatieve fase zetten we eerst een doos op tafel met het verzoek om alle roze brillen in te leveren. We willen dat mensen realistisch zijn en tegelijkertijd in de goede volgorde hun besluiten nemen. Mensen overtuigen om te innoveren doe ik niet meer. Een ondernemer moet zelf een serieuze ambitie of wens hebben om te innoveren. 

Wij werken met bedrijven vanaf vijftig man. Daar staat innovatie serieus en structureel op de kaart en hebben ze er ook een budget voor. Bij kleinere bedrijven ligt de innovatie vaak bij de directeur zelf en ben je meer bezig met businesscoaching. Grotere bedrijven hebben mensen beschikbaar die zich puur op de innovatie kunnen richten, waardoor dat ook sneller en professioneler verloopt."

Creativiteit, discipline en structuur

"We leren mensen innovatie technieken in de creatieve en de realisatie fase. We laten ze zien welke vaardigheden en modellen ze daarvoor kunnen gebruiken. Het gaat ook om het inrichten van een bedrijf. Veel bedrijven hebben geen gebrek aan ideeën, maar je kunt niet met alle ideeën aan de slag. Je hebt ook structuur nodig om die ideeën uit te voeren. Het gaat om een gezonde mix tussen creativiteit, discipline en structuur. 

Innoveren is ook een kwestie van doorzetten en tegelijkertijd realistisch blijven. Soms zit je je wel in de goede richting, maar moet je je idee nog een beetje aanpassen. Dan komt er pas succes als het helemaal goed is. Zo heb ik mijzelf met mijn bedrijf ook ontwikkeld en steeds weer aangepast totdat ik kwam waar ik nu zit, bij Adaptum."

Dit artikel is geschreven door klant van Bookd en journaliste Natasha Smit
 

Geslaagde Work Smarter 2019


Bookd was dinsdag 5 november aanwezig bij het Work Smarter event van onze samenwerkingspartner Teamleader. Met meer dan 600 aanwezigen, een aantal inspirerende sprekers en praktische sessies vonden wij het een geslaagde dag.

We hebben tijdens deze dag veel nieuwe, interessante mensen ontmoet. Daarnaast hebben we kennisgemaakt met een aantal andere partners van Teamleader. We kunnen niet wachten op het Work Smarter event 2020.  

Afschrijving van je laptop of tablet, hoe zit dat?


Het einde van het jaar is al bijna in zicht. Je wilt daarom dit jaar nog een tablet of iPhone kopen. Je kan de kosten zakelijk opvoeren, waardoor je minder winst maakt én minder belasting hoeft te betalen. Wat zijn hier de regels voor?

Investeringen

Een laptop, tablet of iPhone koop je zakelijk omdat je ze nodig hebt om je werk te kunnen doen. Deze producten gaan een aantal jaar mee (tenminste, dat is de bedoeling). Daarom worden ze ook wel vaste activa genoemd: middelen die langer dan een jaar gebruikt kunnen worden. 

Vaste activa worden door de overheid gezien als investeringen. Je koopt ze immers nu en kunt er een aantal jaar gebruik van maken. Is dit bedrag lager dan €450,-? Dan mag je de kosten in één keer aftrekken in het jaar van aanschaf. Denk bijvoorbeeld aan een bureaustoel, vakliteratuur of een nieuw toetsenbord. 

Afschrijven in 5 jaar 

Je raadt het al. Als de investering duurder is dan € 450, mag je deze niet in één keer aftrekken. Je moet de afschrijving verdelen over het aantal jaar waarin je er gebruik van maakt. Omdat dit verschillend kan zijn, wordt hier in de regel 5 jaar voor aangehouden. 

Op deze manier worden de kosten verspreid over meerdere jaren en wordt er elk jaar een stukje van de investering afgeschreven. Zo ontstaat er een regelmatigere balans en krijg je geen grote pieken en dalen in je winst- en verliesrekening. 

Het aantal jaren waarin wordt afgeschreven is afhankelijk van de investering. Voor relatief ‘kleine’ investeringen (laptop, tablet) wordt het termijn van 5 jaar aangehouden. Maar een grote investering als een bedrijfspand moet je over een veel langer termijn afschrijven. 

Startende ondernemers

Startende ondernemers hebben wat investeringen betreft meer vrijheid. Zolang je nog recht hebt op de startersaftrek (hier heb je in de eerste 5 jaar maximaal 3 keer recht op), mag je willekeurig afschrijven. Dit betekent dat je zelf mag bepalen of je jouw investering in één keer als kosten opvoert of deze over meerdere jaren verdeelt. 

Als je bijvoorbeeld in een jaar erg veel verdient maar zo min mogelijk belasting wilt betalen, is het verstandig om die laptop van € 1000 in hetzelfde jaar af te trekken. Je kunt er ook voor kiezen om af te schrijven in 3 of 2 jaar in plaats van 5 jaar. 

Wil jij dus dit jaar een tablet of iPhone kopen? Als je nog gebruikmaakt van de startersaftrek kun je deze kosten inderdaad in één keer opvoeren en maak je minder winst. Zo niet, dan moet je deze investering netjes verdelen over 5 jaar. 

Dit artikel is geschreven door klant van Bookd Liz Huisman van Zinvol Teksten

Eén jaar voorbij gevlogen sinds implementatie Holacracy


Precies 1 jaar geleden werd Holacracy afgetrapt bij Bookd onder begeleiding van OrganizationBuilders. Wat is er veel veranderd sinds die ene dag! Nieuwsgierig wat er allemaal is veranderd?

Eén jaar geleden werd de kick-off van Holacracy gehouden, maar wat was Holacracy ook alweer? In het kort houdt Holacracy in dat teams zelf kunnen bepalen wat zij doen, hoe ze dit doen en wat ze hier voor nodig hebben. Zeg maar dag tegen hiërarchie en managers! Een besluit kan door iedere medewerker zelfstandig worden bepaald vanuit zijn rol. 

Wat zijn nu de voordelen van Holacracy?

Wie kan dat beter uitleggen dan het Bookd team zelf? Robert: "Holacracy geeft structuur in meetings, er is geen "leider" en je kan zelf bepalen welke rollen en verantwoordelijkheden je wilt beoefenen." Rick: "Ik vind het een top systeem wat ons een duidelijke overlegstructuur geeft en wat ervoor zorgt dat iedere medewerker, stagiaire tot eindbaas evenveel inspraak heeft". Kyan: "Holacracy zorgt ervoor dat ik mezelf comfortabel voel om over 'gevoelige' onderwerpen te praten met mijn collega's". Thalitha: "Het meest belangrijke wat Holacracy mij geeft is vrijheid, omdat het de kans geeft om zelf na te denken en besluiten te maken, waardoor ik mij meer betrokken en verantwoordelijk voel".

Weg met die saaie overleggen

Er zijn twee verschillende overleggen in Holacracy: een werk- en een roloverleg. Deze overleggen worden om de week gehouden, waardoor er afwisseling is. Elk teamlid kan tijdens het overleg spanningen inbrengen. Bij een werkoverleg kan je meningen, ideeën of informatie vragen, om actie vragen of het delen van informatie. Wanneer je iets wilt verwachten van een rol, wordt dit besproken in een roloverleg. Tijdens dit overleg worden rollen bepaald, aangepast of verwijderd. 

We zijn nog steeds aan Holacracy aan het wennen, maar het systeem geeft ons een goede structuur. Het zorgt ervoor dat iedereen wordt betrokken. 

Even je geheugen opfrissen over de kick-off?

Klant aan het woord: Hard werken, geld verdienen en genieten van je vrijheid


Het ondernemen zat er al vroeg in bij ondernemer en klant van Bookd Mike Ronday (25). Zijn vader moest mee naar de Kamer van Koophandel, omdat Mike nog geen 18 was toen hij zijn eerste eigen bedrijf oprichtte. Hij begon met websites maken, maar al gauw stapte hij over naar het grotere werk: het bouwen van webapplicaties en apps. Nog op de middelbare school vond hij zijn zakenpartner, Joey De Decker, met wie hij Deckeron oprichtte. Mike vertelt over héél hard werken en het streven naar de ultieme vrijheid.

Wat doe je met je bedrijf en hoe is het ontstaan?

,,Ik heb altijd al iets met computers gehad. Als kind was ik er al niet achter vandaan te trekken. En dan niet zozeer gamen, maar uitvinden wat je er allemaal mee kon doen. Aan het einde van de basisschool wist ik al dat ik systeembeheerder wilde worden. Ik dacht dat ik vmbo zou gaan doen, maar door een leraar die heel belangrijk voor mij was, ben ik na de brugklas naar de havo en daarna naar het hbo gegaan.

Als bijbaantje op de havo maakte ik een webshop voor een bedrijf, was ik het hulpje van de systeembeheerder van school en repareerde ik computers in de buurt. Op mijn vijftiende had ik bereikt wat ik op de basisschool wilde. In 2 havo kwam ik bij Joey De Decker in de klas en samen onderhielden we de schoolwebsite. We hebben wel eens leraren gek gemaakt door hun computers over te nemen tijdens de les! Joey en ik richtten allebei onze eigen eenmanszaak op voordat we achttien waren, websites bouwen. Na een grote opdracht voor school zijn we samen gaan werken in Deckeron. We stopten met de websites en gingen complete applicaties bouwen.

De beste investering ooit die we hebben gedaan, is tickets kopen voor een business-seminar van Michael Pilarczyk. Die kostten toen 1000 euro, maar we hebben het toch gedaan. We zaten daar drie dagen lang met honderd ondernemers, daar hebben we veel klanten aan overgehouden. Met Michael hielden we contact en bouwden met hem, zijn vriendin Cindy en audioproducer Diederik de app Meditation Moments. We zijn mede-eigenaar en de app heeft nu meer dan 150.000 gebruikers.’’

Wat heb je geleerd?

,,Sinds dat seminar heb ik geleerd om doelen te stellen, gelukkig te zijn, plannen te maken en uit te voeren. Dingen die je niet op school leert, maar dat wel zou moeten, vind ik. Verder weet ik nu dat je alles kunt realiseren wat je wil, zolang je ervoor gaat. Als je groot denkt, kun je ook groot worden, want er komen dan andere creatieve processen op gang die helpen dat grote doel te bereiken.’’   

Wat is er zo bijzonder aan jouw bedrijf?

,,We zijn heel goed en effectief met z’n tweeën, maar we maken er niet zo’n circus van. Geen eindeloze rondetafelgesprekken, wireframe-sessies en brainstormen. Die dingen zijn op zich niet verkeerd, maar het is vaak veel te veel als je kijkt naar wat eruit komt. Wij praten gewoon twee uur met een opdrachtgever. We zijn down-to-earth en pragmatisch. Wij denken niet met twintig man na of een knopje rond of vierkant moet zijn.

Mijn kernwaarden zijn vertrouwen, eerlijkheid en vrijheid, ook voor onze klanten. De code die wij maken, is voor de klant. Wil die op een gegeven moment van ons af, dan kan hij zijn applicatie nog steeds gebruiken. Ondernemen is vrijheid, dat wil ik niet meer kwijt. Alles in mij gaat op de rem als ik niet vrij ben. Mijn lichaam gaat protesteren, dan krijg ik bijvoorbeeld enorme acne.’’ 

Waar ben je trots op?

,,Joey en ik kunnen allebei goed rondkomen. Ik heb pas een huis gekocht en Joey´s huis is pas opgeleverd. Ik heb geen baas, doe wat ik leuk vind, we kunnen volledig doen wat we willen en hebben nog steeds een goede vriendschap. Verder vind ik het wel vet dat de meditatie-app nu al 150.000 gebruikers heeft.’’ 

Wat maakt jou een goede ondernemer?

,,Vroeger zou ik hebben geantwoord dat ik kneiterhard werk. Mijn valkuil is dat ik altijd maar doorga. Ik werk geregeld 60 of 80 uur per week. Van mijn coach leer ik dat ik niet altijd op de TGV (een snelle trein) hoef te zitten, dat ik ook wel eens de stoptrein kan nemen. Je kunt dan uitstappen en nog wat van de omgeving zien. Aan de andere kant heeft die TGV mij wel gebracht waar ik nu ben, dus ik laat ‘m niet voor altijd links liggen.’’


Wat is jouw motivatie om elke dag je bed uit te komen?

,Ik wil één van de grootste worden met de meditatie-app. Richting Calm en Headspace (beide meer dan 50 miljoen downloads.), zo groot. Daarnaast motiveert het mij enorm dat we mensen helpen met Meditation Moments. Sinds kort lees ik veel van de reviews en soms zijn het hele brieven van mensen die vertellen dat ze zó gestresst waren dat ze niet meer konden slapen en dat het nu beter gaat.’’

Hoe doe jij je boekhouding en hoe is dat veranderd?

,,Ik zou mijn boekhouding zelf kunnen doen, want daar ben ik best goed in, Maar ik heb geen zin om alle nieuwe regeltjes bij te houden. Toen Joey en ik samen gingen werken, hebben we een onafhankelijke boekhouder in de arm genomen. Dat was er echt één van de oude stempel, zijn facturen kwamen per post....Hij kon geen koppeling maken tussen de bankrekening en de boekhoudsoftware. Alles wat digitaal was, vond hij moeilijk. Toe kwamen we Rick tegen en maakte het ons vele malen makkelijker. Je hoeft nergens meer over na te denken.’’

Wat zijn je dromen als ondernemer?

,,Op mijn dertigste wil ik financieel onafhankelijk zijn, maar ik kan ermee leven als het 35 wordt. Ik wil een huis aan zee in Nederland en een huis in Oostenrijk. Zonder hypotheek natuurlijk, want dat is vrijheid! Verder wil ik meer ontspannen en ‘in het nu’ leven. Het blijft wel leuk om te werken, dus als ik mijn dromen heb bereikt, wil ik apps maken voor organisaties die andere mensen helpen. Nog later, als ik een jaar of 40, 45 ben, wil ik startende ondernemers gaan coachen.’’

Wat was een grote uitdaging sinds je ondernemer bent?

,,In het begin van Deckeron waren Joey en ik allebei fulltime aan het werk, maar we hadden nog niet fulltime klanten. Dat was wel even lastig. Bovendien werkten we toen nog voor veel te lage tarieven. Maar ik heb nergens spijt van. Zonder tegenwind stijgt je vlieger niet.’’

Dit artikel is geschreven door klant van Bookd en fotografe Fleur Halkema

Een verkeerde factuur verstuurd, wat nu?


Shit, je hebt te snel op verzenden gedrukt. Op het laatste moment kom je erachter dat je een foutje hebt gemaakt op de factuur voor deze belangrijke klant. Wat kun je er nu nog aan doen? 

Een factuur mag je gewoon herzien

Verkeerde factuur verstuurd? Niets aan de hand, een factuur mag je altijd herzien. Een foutje kan gebeuren, maar heeft geen ernstige gevolgen. Een factuur is namelijk geen wettelijk bindend product, het is eigenlijk gewoon een afspraak die je maakt met je klant.

Als het goed is heb je van tevoren samen een prijs afgesproken voor je diensten of producten, al dan niet vastgelegd in een overeenkomst. Deze overeenkomst blijft bestaan en is bindend. De klant die de verkeerde factuur heeft ontvangen moet dus meer betalen (als er te weinig op de factuur is gerekend) of minder (als er juist te veel op de factuur is gerekend).

Hoe doe je dat dan?

Je kunt een factuur herzien door middel van een correctiefactuur. Dit is een factuur waarin je de fout herstelt door er een wijziging op aan te brengen. Een factuur mag je namelijk niet zomaar verwijderen, maar kun je door een correctiefactuur wel wijzigen.

Dit kan op twee manieren:

 • Door een creditfactuur
 • Door een debetfactuur

Creditfactuur en debetfactuur

Creditfactuur

Heb je een verkeerde factuur verstuurd, omdat het bedrag dat erop staat te hoog is? Dus hoeft je klant eigenlijk minder te betalen? Dan kun je een creditfactuur sturen, een negatieve factuur. Dit is bijvoorbeeld het geval als je hebt afgesproken om een x-aantal uur aan een opdracht te werken en deze van tevoren al gefactureerd hebt, terwijl uiteindelijk blijkt dat je minder lang met de opdracht bezig bent geweest.

Bijvoorbeeld: je stuurt een creditfactuur van - € 100. Heeft je klant de eerste factuur al betaald? Dan moet jij € 100 aan de klant terugbetalen. Je kunt deze creditfactuur ook compenseren met bijvoorbeeld toekomstige facturen.

Debetfactuur

Een debetfactuur stuur je als juist het tegenovergestelde aan de hand is, namelijk als je een te laag bedrag hebt gefactureerd. Je hebt bijvoorbeeld meer uren gewerkt aan een opdracht dan je van tevoren op de factuur hebt gezet. Een debetfactuur neem je gewoon als een normale factuur op in je boekhouding. Zet hier wel ‘debetfactuur’ op, zodat het voor de klant duidelijk is dat het gaat om een herziening (niet verplicht, wel handig).

Dus, heb je een verkeerde factuur verstuurd? Geen paniek! Alles is op te lossen =)

Dit artikel is geschreven door klant van Bookd Liz Huisman van Zinvol Teksten